EK: Mađarska i ruska vakcina nisu bili tema, potreban je sertifikat u EU

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZgrada Evropske komisije u Briselu
Zgrada Evropske komisije u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da to što je Mađarska dobila uzorke ruske vakcine protiv virusa korona nije bila tema vanrednog video-sastanka lidera EU.

Ona je, međutim, naglasila da smatra da bilo koja vakcina koja bude u upotrebi u EU mora da dobije sertifikat u Evropskoj agenciji za lekove.

„Vakcinacija je pitanje bezbednosti i poverenja. A to se može postići samo uz transparentnost podataka u vezi sa izradom vakcine i kako su sprovedena klinička ispitivanja. I zato je veoma važno da bilo koja vakcina koja bude u upotrebi prođe autorizaciju u Evropskoj agenciji za lekove. Time se stvara poverenje i osigurava bezbednost“, rekla je ona.

Ranije danas, ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto saopštio je da je zemlja dobila prve uzorke ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik V“, prenela je agencija Blumberg.

Agencija je istovremeno istakla da je Mađarska postala prva evropska zemlja kojoj je isporučena ruska vakcina.

Podsetimo, vakcina „Sputnjik V“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Trenutno su u toku postregistraciona ispitivanja vakcine u kojima učestvuje 40 hiljada dobrovoljaca. Klinička ispitivanja takođe se izvode u Belorusiji, UAE, Indiji i Brazilu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala