Anketa Sputnjika: Kakav je odnos Jermena prema Rusiji

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaOklopni transporter BTR-82A ruskih mirovnih snaga na Lačinskom koridoru u Nagorno-Karabahuu
Oklopni transporter BTR-82A ruskih mirovnih snaga na Lačinskom koridoru u Nagorno-Karabahuu  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pre nešto više od deset dana uz posredovanje Rusije potpisan je Sporazum o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu. Radio Sputnjik sproveo je anketu u Jermeniji kako bi utvrdio kakav je odnos Jermena prema Rusiji u svetlu ovih događaja. Anketa je pokazala da većina anketiranih Jermena doživljava Rusiju kao prijateljsku zemlju i saveznika.

Većina ispitanika (83,8 odsto) odgovorilo je da ima dobar odnos prema Rusiji, 84,6 odsto anketiranih smatra Rusiju saveznikom Jermenije. 62,3 odsto ispitanika smatra Rusiju za zemlju koja je najbolji prijatelj zemlje, a 79,6 odsto spremno je da dobije vojno-političku pomoć od Rusije.

Na pitanje kako se generalno odnose prema Rusiji, više od 83,8 odsto anketiranih odgovorilo je „dobro“, „loš“ odnos ima 9,4 odsto ispitanika, dok je za 6,8 odsto bilo teško da odgovori.

© Sputnik / infografikaAnketa: Odnos prema Rusiji
Anketa Sputnjika: Kakav je odnos Jermena prema Rusiji - Sputnik Srbija
Anketa: Odnos prema Rusiji

Što se tiče zemalja koje su prijateljski nastrojene prema Jermeniji, odnosno na čiju podršku zemlja može računati u teškim trenucima, najveći broj ispitanika odgovorilo je da je to Rusija (62,3 odsto). Na Francusku računa 39,9 odsto ispitanika, Iran – 6,4 odsto, SAD – 5,8 odsto, Nemačku 1,2 odsto, Gruziju – 0,6 odsto, dok je za 4,6 odsto ispitanika bilo teško da odgovore na ovo pitanje.

© Sputnik / infografikaAnketa: Podrška prijateljskih zemalja
Anketa Sputnjika: Kakav je odnos Jermena prema Rusiji - Sputnik Srbija
Anketa: Podrška prijateljskih zemalja

Jedno od pitanja bilo je i da li je Rusija saveznik Jermenije.

© Sputnik / infografikaAnketa: Koga stanovnici Jermenije smatraju saveznicima
Anketa Sputnjika: Kakav je odnos Jermena prema Rusiji - Sputnik Srbija
Anketa: Koga stanovnici Jermenije smatraju saveznicima

Ogromna većina (84,6 odsto) anketiranih izjavilo je da jeste, 11,8 odsto smatra da Rusija nije saveznik Jermenije, dok 3,6 odsto nije moglo da odgovori na ovo pitanje.

Kada je u pitanju vojno-politička pomoć (oružje, vojni kontingent, politička podrška na međunarodnom nivou i sl), ispitanici su upitani od kojih zemalja bi se takva mogla prihvatiti?

© Sputnik / infografikaAnketa: Spremnost da primi vojnu pomoć
Anketa Sputnjika: Kakav je odnos Jermena prema Rusiji - Sputnik Srbija
Anketa: Spremnost da primi vojnu pomoć

Velika većina (79,6 odsto) primilo bi pomoć od Rusije, od Francuske – 14,4 odsto, Irana 6,8 odsto, a od Sjedinjenih Američkih Država – 5 odsto ispitanika. Od Nemačke bi pomoć primilo svega 0,4 odsto, a od nekih drugih zemalja – 12,2 odsto. Na ovo pitanje nije moglo da odgovori 7,4 odsto anketiranih.

U anketi, koja je telefonski sprovedena 17. novembra učestvovala je 501 osoba. Maksimalna statistička greška iznosi 4,3 odsto.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala