Američki mediji: Kako je Pentagon planirao da pošalje „božje strele“ u svemir

© Foto : Ivan Vagner / RoskosmosPogled iz Međunarodne svemirske stanice
Pogled iz Međunarodne svemirske stanice - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pentagon je sredinom šezdesetih godina 20. veka razmatrao opcije raspoređivanja oružja u svemiru, zaobilazeći zakon kojim se zabranjuje militarizacija bliske Zemljine orbite. Neke opcije su bile potpuno realne, a neke i fantastične, piše američki časopis „Nešnal interest“.

Na primer, postojao je projekat pod tajnim nazivom „Rods from God“ („Božje strele“) koji je predviđao raspoređivanje u svemiru teških metalnih šiljaka od volframa. U slučaju potrebe, komanda oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država mogla je da lansira ove „strele“ iz svemirske letelice na kopnene ciljeve simuliranog neprijatelja. Borbeni efekat je trebao da se postigne za račun kinetičke energije.

„'Strele' koje padaju na Zemlju hipersoničnom brzinom od pet maha, stekle bi toliko razarajuću snagu da bi i bez eksplozivne komponente mogle da unište ciljeve poput podzemnih bunkera“, navodi se u članku.
Teretni svemirski brod Progres MS-08 - Sputnik Srbija
Stejt department: Vašington zadržava pravo da odgovori na pretnje u svemiru

Visoka cena takvih „strela“ sprečila je Pentagon da sprovede ovaj ambiciozan projekat. Kako bi se isporučila municija 1,7 puta gušća od olova, bile su potrebne nove i superteške rakete.

Američka vojska uspela je delimično da sprovede tu ideju tokom sukoba u Vijetnamu. Tamo su koristili precizne čelične bombe od dva inča bez bojevih glava. Bombe, bačene iz helikoptera, uništavale su sve što im se našlo na putu.

Ovi projekti su odavno zastareli. Danas se postavljaju potpuno drugi zadaci pred Ministarstva odbrane. Savremeno kosmičko oružje je zasnovano na sistemima za elektronsko ratovanje, koji omogućavaju efektno razaranje neprijateljskog naoružanja.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala