Nove tragikomične teorije albanskih istoričara: Srpska nacija nastala u 19 veku

CC0 / Javno vlasništvo / Stefan Nemanja
Stefan Nemanja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Da nije toliko besmisleno i otrovno, možda bi bilo i smešno. Albanski istoričar Jusuf Budžovi izjavio je da je dinastija Nemanjića bila ilirskog porekla, a da je srpska nacija formirana u 19. veku, prenosi Gazeta Ekspres.

Nemanjići su hrišćansko-dardansko pleme, ilirskog porekla“, istakao je Budžovi u emisiji „Presing“ na prištinskoj televiziji T7 .

„Srpska nacija je formirana u 19. veku, nakon što su formirali jezik. Srbi nemaju istoriju“, naveo je Budžovi i nastavio samog sebe da predstavlja kao istoričara uprkos tim kvazinaučnim fatazmagorijama.

Takođe je govorio o dinastiji Nemanjića „koja je vladala Dardanijom tokom srednjeg veka“, u periodu od 1166. do 1371.

Ni to mu nije bilo dosta. Budžovi je poručio da je došlo vreme za suočavanje sa velikom srpskom propagandnom ideologijom.

Naglasio je i da su Srbi uplašeni jer je njegova knjiga „Kosovo“ prevedena na engleski jezik. Kao da je neko u Srbiji uoppšte i čuo za ta njegova pisanija. 

 

„Ono što je uradila srpska istoriografija, dugo smo živeli sa tim značenjima kao da, na primer, Bizmark ne poznaje albansku stvarnost. Uvođenje Kosova kao alternativne istorije dovelo je do odlaska četiri srpske akademske knjige“, istakao je Budžovi, prenosi Kosovo onlajn.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala