Umetnici iz "Mirdite" glorifikuju zločince i pritiskaju Specijalni sud

© Tanjug / Filip KrainčanićZastave Albanije i Kosova u Prištini
Zastave Albanije i Kosova u Prištini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Inicijativa mladih za ljudska prava vidi kao neuspeh festivala “Mirdita, dobar dan!” činjenicu da neki od učesnika sa ranijih izdanja festivala danas učestvuju u „kampanji glorifikacije“ optuženih za ratne zločine i pritiscima na rad Specijalizovanih veća u Hagu.

„Vrednosti oko kojih festival ‘Mirdita, dobar dan!’ okuplja umetnike iz Srbije i Kosova su u potpunosti suprotne od poruka koje šalje kampanja ‘Sloboda ima ime – UČK’. Festival ima misiju da poveže ljude na vrednostima građanskog društva u kome nema mesta ekstremnom nacionalizmu, na vrednostima ljudskih prava, gde nema mesta etničkoj diskriminaciji, kao i na vrednostima pravde, gde nema mesta izbegavanju odgovornosti za zločine“, poručuju iz ove inicijative, prenosi Kossev.

Međutim, kako navode „festival ‘Mirdita, dobar dan!’ se ne održava u vakuumu, već na Balkanu, duboko zatrovanom nacionalizmima, etničkim isključivostima i mržnjom“.

„Uvek ćemo se boriti protiv toga, ali nema garancije da ćemo doživeti uspeh“, poručuju.

Podsetivši na to da je ovaj festival nedavno održan u Beogradu, dodali su da je sa festivala poslata jasna poruka podrške radu Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva u Hagu.

„U njima vidimo najveću šansu da se utvrdi istina i ostvari pravda za žrtve koje su dve decenije praktično nevidljive za pravosudne sisteme, da se utvrde pojedinci odgovorni za zločine, i da odgovaraju“, dodali su iz ove inicijative.

Sa odlaskom optuženih lidera bivše „OVK“ u Hag – Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, grupa kosovskih umetnika i intelektualaca, među kojima su dvoje koji su predstavljeni beogradskoj publici na festivalu Mirdita/Dobar dan, pokrenula je kampanju „Sloboda ima ime – UČK“. Kampanja dominira na bilbordima širom Kosova, na društvenim mrežama i TV stanicama, podseća Kossev.

Tokom vikenda, jedan od ovih bilborda na magistralnom putu u Gračanici dospeo je u žižu javnosti zbog negodovanja srpske zajednice koja ga doživljava kao provokaciju

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala