Tretjakovka protiv pandemije: Ruski avangardisti onlajn na dar publici

© Sputnik / Aleksandr Lыskin / Uđi u bazu fotografijaTretjakovska galerija
Tretjakovska galerija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tretjakovska galerija u Moskvi priprema za kraj godine čitav niz onlajn projekata kojima će obradovati publiku. Jedna od izložbi koju će zainteresovani moći da pogledaju na internet stranici Tretjakovke, jeste i izložba ruskog avangardnog slikara Roberta Falka.

Moskovski muzeji su zbog pandemije ponovo zatvoreni od 16. novembra ove do 15. januara sledeće godine, zbog čega je Tretjakovka morala da odloži nekoliko izložbi najavljenih za poslednja dva meseca u 2020. godini.

„Vrata Tretjakovske galerije biće zatvorena za posetioce, ali će se unutra intenzivno raditi na izložbama koje su bile planirane za novembar i decembar i koje ćemo nastaviti da montiramo. Pripremamo onlajn-ekskurzije kako bismo krajem decembra publici podarili čitav niz izložbi i nastavili komunikaciju s njom. To će, pre svega, biti dugoočekivana izložba Roberta Falka, čije je otvaranje bilo planirano za 22. decembar. Potrudićemo se da upravo tih dana na sajt postavimo veliki onlajn obilazak izložbe“, rekla je generalna direktorka Tretjakovske galerije Zeljfira Tregulova za kanal „Rusija 24“.

Fotografije sa izložbe Ruske avangarde u Beogradu - Sputnik Srbija
Crni kvadrat — preteča rokenrola

Tregulova je dodala da je za decembar bila planirana i izložba „Laboratorija budućnosti. Ruska kinetička umetnost“, ali da će projekat biti prikazan u onlajn formatu krajem decembra.

U Tretjakovki će se nastaviti obrazovni programi, restauracija dela i tehnološka istraživanja kolekcija. Biće nastavljen i onlajn program „Istorija jednog remek-dela“, u okviru kojeg će biti predstavljena remek-dela ruske avangarde.

Tregulova je podsetila da je 11. novembra u Novoj Tretjakovki, nakon remonta, otvorena stalna postavka koja obuhvata remek-dela umetnosti 20. veka, kao što su dve verzije „Crnog kvadrata“ Kazimira Maljeviča, „Kupanje crvenog konja“ Kuzme Votkina, „Iznad grada“ Marka Šagala, kao i dela Natalije Gončarove, Mihaila Larionova, Vasilija Kandinskog, Aleksandra Rodčenka i drugih umetnika.

„Tek što smo otvorili stalnu postavku avangarde na Krimskom Valu i veoma smo se radovali tome što će nam u te sale doći brojni posetioci. Proteklog vikenda imali smo rekordnu posetu stalnoj postavci bez velikih izložbi-blokbastera, koje se obično organizuju u tom zdanju“, napomenula je Tregulova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala