Sve teče maksimalno glatko: Još jedna ruska vakcina protiv korone na pragu treće faze testiranja

© Sputnik / Ministry of Defence of the Russian Federation / Uđi u bazu fotografijaVakcinacija u Rusiji
Vakcinacija u Rusiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Federalni naučni centar za istraživanje i razvoj imuniobioloških lekova „Čumakov“ Ruske akademije nauka planira da započne treću fazu kliničkih ispitivanja svoje vakcine protiv virusa korona početkom 2021. godine, saopštio je generalni direktor centra Ajdar Išmuhametov.
„Planiramo da započnemo sa trećom fazom ispitivanja početkom 2021. godine, nakon što dobijemo sve neophodne dozvole“, rekao je Išmuhametov za portal „stopkoronavirus.rf“.

On je objasnio da se trenutno završava druga faza kliničkih ispitivanja vakcina na zdravim dobrovoljcima uzrasta od 18 do 60 godina, a sve se odvija „u skladu sa očekivanjima“.

„Završavamo drugu fazu kliničkih testiranja. 28 dana nakon druge vakcinacije pregledamo učesnike u ispitivanju kako bismo bili sigurni da nema nikakvih odloženih neželjenih efekata“, istakao je on.

Govoreći o zdravstvenom stanju dobrovoljaca nakon vakcinacije, Išmuhametov je rekao da zasad „sve teče maksimalno glatko“.

„Nisu zabeleženi neželjeni efekti, osim pojedinačnih slučajeva kod kojih se javio bol na mestu uboda. Prvih 70 dobrovoljaca je pušteno iz bolnice u Kirovu, nema nikakvih neželjenih efekata“, dodao je stručnjak.

Krajnji rezultati druge faze ispitivanja će biti gotovi u drugoj polovini decembra, nakon čega će centar „Čumakov“ predati dokumenta za registraciju vakcine, istakao je stručnjak.

„Čim dobijemo potvrdu o registraciji moći ćemo da pravimo zalihe vakcine“, naglasio je Išmuhametov.

Prema njegovim rečima, posebno će se testirati uticaj vakcine na plodnost.

„Naravno, takvi eksperimenti se izvode za gotovo sve nove lekove i bez takvih podataka vakcina prosto ne može ući u promet“,  naglasio je stručnjak.

Išmuhametov dodaje da centar „Čumakov“ planira da sprovede klinička ispitivanja vakcine na dobrovoljcima starijim od 60 godina, nakon što dobije dozvolu Ministarstva zdravlja Rusije.

Vakcina koju razvija Centar „Čumakov“ zasnovana je na virusu SARS-CoV-2, koji je posebno obrađen tako da je izgubio svoja infektivna svojstva, ali istovremeno zadržava sposobnost indukovanja imunog odgovora.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala