Situacija u Jermeniji: Optužnice protiv lidera opozicije, imenovan novi šef diplomatije

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaUčesnici mitinga opozicije na Trgu slobode u Jerevanu
Učesnici mitinga opozicije na Trgu slobode u Jerevanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Član opozicione jermenske stranke Dašnakcutjun Išhan Sagateljan rekao je da su protiv njega i bivšeg šefa Službe nacionalne bezbednosti, a sada lidera partije „Domovina“ Artura Vanecjana podignute optužnice za organizovanje neodobrenih skupova.
„Danas su podignute optužnice protiv nas. Ne pridajem tome neki veliki značaj, to je izrežirano“, rekao je on novinarima.

Vanecjan je rekao da je optužnica podignuta u skladu sa tačkom „organizacija i održavanje skupova kojima se krši javni poredak utvrđen zakonom“. Prema njegovim rečima, optužbe su neosnovane.

„Radi se o političkom progonu“, rekao je Vanecjan.

Protesti opozicije u Jerevanu traju od potpisivanja Sporazuma o prekidu vatre u Nagorno-Karabah 9. novembra. Demonstranti traže ostavku vlade i premijera Nikole Pašinjana tvrdeći da je to što je uradio, stavaljajući potpis na Sporazum – izdaja.

U međuvremenu, nakon što je u ponedeljak šef diplomatije Zograb Mnacakanjan podneo je ostavku na svoju funkciju, predsednik Jermenije Armen Sarkisjan imenovao je za ovu funkciju dosadašnjeg zamenika ministra Aru Ajvazjana.

U ponedeljak, neposredno pre nego što je šef diplomatije podneo ostavku, premijer Pašinjan je u parlamentu rekao da će ga smeniti, navodeći, između ostalog, da je pregovarački proces u vezi s pitanjem Karabaha koji je počeo 2018. godine nepovratno vodio ka predaji teritorija.

Međutim, Mnacakanjan je negirao tvrdnje Pašinjana da je tokom pregovara bilo reči i o predaji grada Šuši.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala