Savet Federacije Rusije odobrio slanje vojnika u Karabah

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaSednica Saveta Federacije Rusije
Sednica Saveta Federacije Rusije  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Savet Federacije Rusije jednoglasno je usvojio rezoluciju kojom se daje saglasnost ruskom predsedniku da u Nagorno-Karabah pošalje ruske vojnike.
„Dati saglasnost predsedniku Rusije da u Nagorno-Karabah od 10. novembra 2020. pošalje vojnu jedinicu Oružanih snaga Rusije sa neophodnim naoružanjem, vojnom i specijalnom tehnikom, u skladu sa zajedničkom izjavom predsednika Azerbejdžana, premijera Jermenije i predsednika Rusije od 9. novembra 2020. godine u cilju poštovanja sporazuma o prekidu vatre i drugih neprijateljskih akcija sa azerbejdžanske i jermenske strane, kako bi se izbeglo masovno stradanje civila u Nagorno-Karabahu i nanošenje velike štete civilnim objektima“, navodi se u rezoluciji Saveta Federacije.

Za rezoluciju je glasalo 129 senatora.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je da je predsednik Rusije zatražio odobrenje od Saveta Federacije zbog razmera i odgovornosti misije.

Kako je ranije objasnio predsednik zakonodavnog komiteta Saveta federacije Andrej Klišas, predsednik je imao pravo da pošalje mirovnjake u Karabah bez saglasnosti Gornjeg doma, jer su tamo poginuli i Rusi. Međutim, pošto se u ovoj situaciji radi o političkom dogovoru, po kojem će se ruska vojska dugo vremena nalaziti izvan granica Rusije, odobrenje Saveta Federacije je neophodno, objasnio je Klišas. Mirovni mandat ruskih snaga u Karabahu trajati pet godina, uz mogućnost njegovog produženja.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Andrej Rudenko je saopštio da sada nije na dnevnom redu pitanje povećanja broja ruskih mirovnjaka u Nagorno-Karabahu.

„Broj ruskih mirovnjaka određen je odgovarajućom izjavom trojice predsednika. Polazimo do onoga što je tamo rečeno. Sada to pitanje nije na dnevnom redu“, rekao je on.

Ranije se ruski predsednik Vladimir Putin obratio Savetu Federacije da odobri slanje ruskih mirotvoraca u Nagorno-Karabah.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala