Ruski predstavnik u MAGATE: Amerika da ukine sve jednostrane sankcije Iranu

© AP Photo / VAHID SALEMINuklearni sporazum
Nuklearni sporazum - Sputnik Srbija
Pratite nas
Amerika mora da bez odlaganja ukine sve jednostrane sankcije protiv Irana uvedene nakon izlaska iz nuklearnog sporazuma 2018. godine, rekao je stalni predstavnik Rusije pri Međunarodnoj agenciji za nukelearnu energiju (MAGATE) Mihali Uljanov.

On je na sastanku posvećenom monitoringu aktivnosti Irana ocenio da je osnovni uzrok zbog čega je Iran ograničio svoje obaveze u okviru ovog sporazuma samovoljni izlazak Amerike iz sporazuma i uvođenje ekstrateritorijalnih sankcija prema Teheranu.

„Amerika mora da obezbedi puno poštovanje svojih obaveza i da smesta ispravi moguće propuste, uključujući ukidanje svih jednostranih sankcija protiv Irana koje su uvedene posle američkog izlaska iz Sporazuma u maju 2018. godine“, rekao je Uljanov.

On je apelovao na sve učesnike Sporazuma da ostanu privržene tom dogovoru.

Rezolucija Saveta bezbednosti UN o Iranu

Rezolucija SB UN 2231, usvojena 2015. godine, sadrži mehanizam za automatsko obnavljanje sankcija protiv Teherana, ako Iran ne bude poštovao obaveze iz nuklearnog sporazuma. Taj mehanizam važi deset godina. Prema Rezoluciji, ukoliko u okviru tog perioda dođe do kršenja obaveza od strane Irana, onda ta zemlja može da izbegne sankcije samo u slučaju usvajanja odgovarajuće rezolucije SB UN.

Ako se jedna od stalnih članica SB UN izjasni protiv takve odluke sankcije će biti obnovljene u roku od 30 dana od trenutka kada su UN obaveštene o tome.

Iran i međunarodna „šestorka“ su jula 2015. godine postigli istorijski Sporazum o regulisanju dugogodišnjeg problema iranskog nuklearnog programa, a Iranu su ukinute sankcije UN, SAD i EU.

Sporazum u svom osnovnom vidu nije trajao ni tri godine: maja 2018. godine SAD su objavile da se povlače iz Sporazuma i da obnavljaju oštre sankcije protiv Teherana.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala