Ljubinka Milinčić: I od Groznog ima groznijih — u Evropi /video/

© SputnikLjubinka Milinčić
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nikad više neće američki inspektori u ruskim fabrikama prebrojavati bojeve glave kao što je to bilo devedesetih godina, izjavio je ovih dana ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

Komentarišući sve češće izjave američkih zvaničnika da su spremni da produže sa Rusijom ugovor o smanjenju i ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja — ali samo pod uslovima da ga pre toga prebroje, da provere koje je kategorije i da zapravo uspostave kontrolu nad fabrikama u kojima se to oružje proizvodilo, kao što se to radilo devedesetih godina prošlog veka — Lavrov je dodao:

„Povratka takvom sistemu više nikada neće biti.“

Naravno, to nisu jedini američki uslovi, oni bi i da deo novog ugovora bude međukontinentalna raketa Sarmat, i nadzvučni kompleks Avangard, koje je Rusija spremna da uključi, ali i kompleksi Kindžal, Burevesnik i bespilotna letelica opremljena atomskim oružjem, koji ne potpadaju pod ovaj ugovor.

I još pride — Rusija treba da nagovori Kinu da učestvuje u dogovoru.

Za razliku od Amerike, Rusija je ne samo ponudila nekoliko varijanti rešenja, nego i jednostrano preduzela neke korake:

„U nastojanju da stabilizujemo situaciju i sprečimo novu rundu trke u naoružanju, mi smo, kao što znate, jednostrano proglasili moratorijum na razmeštanje raketa srednjeg i kratkog dometa u Azijsko-pacifičkom regionu i drugim regionima sveta, sve dok se naši američki partneri budu uzdržavali od takvih mera“, rekao je Putin.

Rusija smatra da će produžavanje ugovora realno smanjiti pretnju globalnoj stabilnosti i bezbednosti. Zato je veoma zainteresovana za produžavanje ugovora, ali ne više od Amerike, jer će i u protivnom, sasvim sigurno, moći da osigura svoju bezbednost.

I mada ni na koji način nije direktno povezano, svojevrsnom potvrdom za to mogla bi se smatrati i Putinova najava da je u završnoj fazi stvaranje novog komandnog mesta sa gotovo apsolutnom zaštitom, uključujući i strateške nuklearne snage.

Sporazum START 3 između Rusije i SAD stupio je na snagu 5. februara 2011. godine. On predviđa da obe strane smanje količinu svog atomskog oružja, tako da ne bude više od 700 balističkih raketa i balističkih raketa na podmornicama i teškim bombarderima, 1.550 bojevih glava i 800 lansirnih rampi. Danas je START jedini važeći ugovor između Rusije i SAD o ograničavanju količine oružja i isteći će 5. februara 2021. godine.

Ljubinka Milinčić u svojoj emisiji „Moj pogled na Rusiju“ odgovara i na sledeće teme:

  • Ruska vakcina spasila milione ljudi u svetu

Da bi naterale vlast da uveze rusku vakcinu, japanske majke su morale da organizuju demonstracije.

  • Ivan Četvrti je bio Grozni, ali su drugi evropski vladari bili još grozniji

Šta je mit, a šta istorija u uobičajenim predstavama o poslednjem ruskom vladaru iz dinastije Rjurikovića?

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala