Ruski „Jasen“ i „Ajkula“ dospele na vrh američkog spiska najsmrtnosnosnijih podmornica na svetu

© AFP 2023 / FRED TANNEAURuska nuklearna podmornica Vepr Projekta 971 klase Štuka-B (Ajkula) u luci Brest na zapadu Francuske.
Ruska nuklearna podmornica Vepr Projekta 971 klase Štuka-B (Ajkula) u luci Brest na zapadu Francuske. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Blog „Covert Shores“ proglasio je 49 „najsmrtnosnijih“ podmornica koje su ikada postojale na svetu. S tim u vezi, američki časopis „Popular Mechanics“ skrenuo je pažnju na rejting, naglasivši da su ruske podmornice pri samom vrhu liste.

Drugo mesto na spisku zauzimaju ruske višenamenske nuklearne podmornice projekta 885 (08850) „Jasen“, posebno K-560 „Severodvinsk“. Prema rang-listi, te podmornice imaju po 10 torpednih cevi, 30 torpeda u rezervi i 30 krstarećih raketa „Kalibar“.

Na trećem i petom mestu našle su se ruske podmornice projekata 949A „Antej“ i 971 „Štuka-B“, koja je na Zapadu poznata kao „Ajkula“.

© WikipediaPodmornica projekta 949A "Antej"
Ruski „Jasen“ i „Ajkula“ dospele na vrh američkog spiska najsmrtnosnosnijih podmornica na svetu - Sputnik Srbija
Podmornica projekta 949A "Antej"

Prvo mesto liste zauzimaju američke mornarodice tipa „Ohajo“, a četvrto – američke podmornice tipa „Sivulf“ (Morski vuk).

Blog ističe da je rejting sastavljen na osnovu dostupnih podataka o naoružanju podmornica i ne sadrži podmornice sa balističkim raketama.

Britanski „Dejli mejl“ pisao je 27. oktobra da je broj ruskih podmornica u severnom Atlantiku dramatično porastao

I američki časopis „Nešenal interest“ pisao je o podmornicama Rusije ranije ovog meseca, kada je rusku dizel-električnu podmornicu B-603 „Volhov“ projekta 636 „Varšavjanka“ Tihookeanske flote ruske mornarice – nazvao podmornicom sa „impresivnim oružjem“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala