Iranska vojna baza, tajni objekti i PVO sistemi: Izraelska vojska saopštila šta je gađala u Siriji

Pratite nas
Portparol izraelske vojske Džonatan Konrikus saopštio je da je Armija odbrane Izraela gađala osam ciljeva u Siriji, među kojima su iranska vojna baza, tajni objekti i PVO sistemi.
„Gađali smo osam ciljeva od pograničnog područja iza linije 'Alfa' do predgrađa Damaska. Neke mete su bili vojni štabovi, a neki baterije sistema protivavionskih raketnih sistema. Jedna od meta bila je vojna baza gde se nalazio štab iranskih snaga u Siriji na međunarodnom aerodromu u Damasku i gađali smo jednu od tih struktura, a druga meta je bio tajni vojni objekat koji je služio kao mesto sastanka iranskih delegacija prilikom dolaska u Siriju. Treća meta je bila sedma divizija Oružanih snaga Sirije, koja je odgovorna za Golansku visoravan. Napali smo i njihov štab, jer to mesto koriste snage 'Kuds'. Pored tih ciljeva, gađali smo i baterije protivavionskih raketnih sistema, uključujući napredne sisteme, nakon što su oni gađali naše avione“, objasnio je Konrikus.

Prema njegovim rečima, „cilj operacije je da se prenese jasna poruka da Izrael neće dopustiti da se Iran utvrdi u Siriji i neće tolerisati što Sirija doprinosi tome.

„Očigledno je da poruka koju smo poslali pre četiri meseca nije bila dovoljno jasna ni za Irance ni za sirijski režim. Nadamo se da su ovog puta shvatili našu poruku“, rekao je portparol.

Pres-služba Armije odbrane Izraela je saopštila da će „po potrebi izraelska vojska nastaviti da deluje protiv iranskog prisustva u Siriji koje ugrožava regionalnu stabilnost“, istakavši da „je Armija odbrane Izraela spremna za različite scenarije“.

Ranije je izraelska vojska saopštila da je raketirala položaje sirijske vojske i elitne iranske jedinice „Kuds“, i da je napad njihov odgovor na to što su Iran i Sirija u blizini „Alfa“ linije, koja deli Izrael i Siriju na Golanskoj visoravni, postavili nekoliko improvizovanih eksplozivnih naprava.

Podsetimo, 3. avgusta izraelske vazduhoplovne snage započele su napade na položaje sirijske vojske kao odgovor na navodni pokušaj neidentifikovanih osoba ranije tog dana da podmetnu eksplozivnu napravu u blizini linije razgraničenja na okupiranim Golanskim visinama.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala