„Imamo sirovinu, to je budućnost“: Projekat „Jadar“, šansa za Srbiju

CC0 / Pixabay / Mašine i bageri na iskopinama
Mašine i bageri na iskopinama - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarka rudarstva Zorana Mihajlović rekla je da projekat "Jadar" može da donese prosperitet Srbiji, ali samo ako se realizuje uz najviši nivo zaštite životne sredine.

Projekat "Jadar" može da donese prosperitet Srbiji, ali samo ako se realizuje uz najviši nivo zaštite životne sredine i dobru komunikaciju sa građanima, naglasila je Mihajlovićeva. Ona je dodala da smatra da bi i proizvodnja baterija za električne automobile trebalo da bude locirana u Srbiji.

Gostujući na TV Hepi, Mihajlovićeva je rekla da će u ovaj projekat, pored australijske kompanije "Rio Tinto", biti uključeno više ministarstava, predstavnici Grada Loznice, Mačvanskog okruga.

"Verujem da ako svi sednemo zajedno i dogovorimo se, možemo da obezbedimo bolju budućnost za Srbiju korišćenjem minerala jadarita", rekla je ona.

Govoreći o zabrinutosti građana za moguće efekte ovog projekta na životnu sredinu, Mihajlovićeva je rekla da razume građane, jer zna kroz šta su prolazili zbog rudnika Zajača i ekoloških problema koje je pravio.

"Građani moraju da budu informisani o svemu i napravićemo i jedan mali tim koji će se time baviti, jer je važno da se objasni svaki korak, od tehnologija koje će se koristiti, do toga kako će čitav ovaj prostor izgledati", rekla je Mihajlovićeva.

"Rio Tinto je ozbiljna kompanija, mnogo istraživanja se vrši, a napravili su čak i pilot-postrojenje u Australiji kako bi proverili tehnologije koje bi koristili. Jadarit je novi mineral koji može da donese prosperitet, ali je važno da se sve uradi na ekološki održiv način, preneo je B92.

Ako znamo koliki je rast tržišta baterija za električne automobile, da je to budućnost, da imamo sirovinu, zašto da to ne uradimo, ali tako da sve bude u skladu sa ekološkim zahtevima", rekla je Mihajlovićeva.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala