Bocan Harčenko: Cilj Zapada je da se Rusija skloni sa energetskog tržišta

© Sputnik / Dejan SimićAmbasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko
Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Mi smo protiv lažnog i nepoštenog tumačenja značaja diverzifikacije i od strane SAD i od strane Zapada. Jer njihov cilj je da se Rusija skloni sa energetskog tržišta regiona i čitave Evrope. A mi smo, što se diverzifikacije tržišta tiče, spremni za nju. Diverzifikacija je podsticaj razvoja“, kaže Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasador Rusije u Srbiji.

Današnje otpočinjanje rada postrojenja Duboka prerada u Rafineriji nafte Pančevo veoma je značajno za razvoj NIS-a i energetike Srbije jer pruža veću energetsku stabilnost i bezbednost zemlji ali i regionu. Razvoj NIS-a pokazuje diverzifikaciju energetike i energetskih proizvoda, uključujući i brigu o ekologiji, rekao je za portal Energija Balkana ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

„Retke su kompanije koje danas, u vreme krize izazvane pandemijom virusa korona, realizuju ovakve projekte. Strateško partnerstvo Rusije i Srbije ima bezbroj strana i smernica, ali je energetika vodeća grana naše saradnje. Ovde se odslikava veličina i značaj saradnje ’Gaspromnjefta‘ i NIS-a, saradnje Srbije i Rusije. Slažem se sa onim što je predsednik Srbije rekao: ono što je bilo potpuno uništeno u toku NATO agresije sada je dovedeno na takav nivo da je najbolje u regionu. Rafinerija nafte u Pančevu je među najboljima u Evropi”, kaže ambasador Rusije u Srbiji.

Ističući da NIS ostaje „naše vodeće zajedničko preduzeće u celokupnoj saradnji. Današnji događaj potvrđuje da je kompanija usmerena unapred, prema razvoju, pre svega tehnološkom razvoju”, Aleksandar Bocan-Harčenko kaže da je „veoma značajno i to što je NIS socijalno orijentisana, odgovorna kompanija, koja pruža podršku u mnogim sferama svakodnevnog života Srbije, što je veoma bitno u sadašnjim uslovima, pogotovo u zdravstvu, kada smo suočeni sa pandemijom korona virusa”.

„Sve ruske firme, kao i Vlada Rusije, mi smo za diverzifikaciju. A ono što sada zabrinjava i Rusiju i ruske kompanije, bilo da je reč o ’Gaspromu‘ ili ’Gaspromnjeftu‘, jeste način kako se predstavlja diverzifikacija. Mi smo protiv lažnog i nepoštenog tumačenja značaja diverzifikacije i od strane SAD i od strane Zapada u celosti. Jer njihov cilj je da se Rusija skloni sa energetskog tržišta regiona i čitave Evrope. A mi smo, što se tiče diverzifikacije tržišta, spremni za nju”, kaže ambasador Bocan-Harčenko, komentarišući: „Vratiću se opet na sam ’Gaspromnjeft‘ i NIS jer, diverzifikacija je veoma širok pojam. Pre svega se pretpostavlja razvoj, kroz modernizaciju, nove tehnologije, kroz razvoj proizvoda – u ovom slučaju kvalitetnijih od postojećih, kroz razvoj i proizvodnju novih derivata. Diverzifikacija podstiče konkurenciju. Naše kompanije, konkretno Gaspromnjeft, traže konkurenciju. Jer, konkurencija je podsticaj razvoja. Znači, i diverzifikacija je podsticaj razvoja. A tu je i ekološko unapređivanje rada Rafinerije.”

Napominjući da je Rusija „veoma sličnu situaciju imala i sa Evropskom unijom“, ruski ambasador u Srbiji kaže: „U period sankcija i napetosti imali smo, da tako kažem, jedan nepošten odnos prema Rusiji i ruskom gasu. Došlo je do politizacije energetike, sa ciljem da se Rusija otera i sa evropskog i sa drugih tržišta”.

Komentarišući spajanje cevi Balkanskog toka iz Bugarske sa srpskom deonicom Turskog toka u Srbiji ruski ambasador Bocan-Harčenko kaže da „sve ide prema planu. Gasovod će veoma brzo biti završen i biće stabilna isporuka gasa u Srbiju, i starom i ovom novom infrastrukturom“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala