Bugarski diplomata: Nećemo ići na kompromis sa Skopljem

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaZastava EU ispred predstavništva Evropske unije u Moskvi
Zastava EU ispred predstavništva Evropske unije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odluka Bugarske da blokira početak pregovora o pristupanju Severne Makedonije Evropskoj uniji ne znači da neko postaje talac interesa dve zemlje, rekao je zamenik bugarskog ministra spoljnih poslova Georg Georgiev u emisiji „BTV“.

Georgiev smatra da se Sofija nikada nije mešala u evropske integracije susedne države.

„Ali to se ne može desiti na štetu interesa zemalja koje su već članice EU. Bugarska ne može da pravi kompromise po pitanjima koja nisu samo istorijska, već i vrednosna“, rekao je zamenik ministra.

Pre više od godinu dana Severna Makedonija je blokirala rad zajedničke komisije za istorijska i obrazovna pitanja i sastanak posmatrača koji bi trebalo da nadgledaju sprovođenje sporazuma o prijateljstvu iz 2017. godine, izjavio je Georgiev.

„U medijima Severne Makedonije pojavile su se hiljade provokativnih izjava u vezi sa Bugarskom, mnogi negativni komentari političara, javnih ličnosti i istoričara, što je bio jasan pokazatelj da stvari ne idu u željenom smeru“, rekao je diplomata u emisiji „BTV“.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev - Sputnik Srbija
„Ovo je najveći poraz Evropske unije“: Zaev o blokadi Bugarske

On je prokomentarisao i izjavu Makedonske akademije nauka i umetnosti da makedonski jezik i njegovi dijalekti postoje nekoliko stotina godina i šire se izvan granica same države.

Istorijske činjenice se ne mogu menjati, bez obzira što neko pokušava da to uradi. Takozvani makedonski jezik nastao je na bazi bugarskog, on je dijalekatski oblik bugarskog jezika, sa stanovišta politike nema o čemu da se raspravlja i komentariše. Istoričari i ljudi, povezani sa naukom mogu da razgovaraju u kom istorijskom trenutku je nastao ovaj takozvani jezik. Za nas je to službeni jezik Republike Severne Makedonije“, zaključio je Georgiev.

Zgrada parlamenta Bugarske u Sofiji - Sputnik Srbija
Rampa Bugarske za Skoplje na putu ka EU

Bugarska je tokom sednice Saveta Evrope podržala početak pregovora sa Albanijom, ali je blokirala pregovarački okvir za pristupanje Severne Makedonije EU.

Prema rečima ministrke spoljnih poslova Ekaterine Zaharijeve, Skoplje će dobiti podršku nakon ispunjavanja sledećih uslova: da se složi sa formulacijom zajedničke deklaracije iz 1999. godine i sporazuma iz 2017. godine, da je makedonski jezik zvanični jezik Republike Severne Makedonije, čak i ako pregovarački okvir uključuje klauzulu da komšije neće imati pretenzije na makedonsku manjinu u Bugarskoj.

Treba podsetiti da u Bugarskoj nema priznatih manjina, iako Turci čine treću najveću etničku grupu u zemlji. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, 1.654 ljudi se izjasnilo kao Makedonci.

Ranije je lider makedonske opozicije VMRO DPMNE, Hristijan Mickoski, pozvao Sofiju da ne blokira članstvo zemlje u EU i da prizna makedonsku manjinu u Bugarskoj.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala