Bivši američki obaveštajac priznao da je sarađivao sa ruskim službama

© AP Photo / Maya AlleruzzoPripadnik američkih specijalnih snaga u Siriji
Pripadnik američkih specijalnih snaga u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši pripadnik američkih specijalnih snaga Piter Rafael Dzibinski-Debins priznao je krivicu za saradnju sa ruskim obaveštajnim službama, navodi se na sajtu američkog Ministarstva pravde.
„Bivši pripadnik ‘zelenih beretki’ Kopnene vojske priznao je danas krivicu za zaveru sa operativcima ruskih obaveštajnih službi u cilju pružanja informacije o nacionalnoj odbrani Sjedinjenih Američkih Država“, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi u sudskim dokumentima, 45-godišnji Dzibinski-Debins sarađivao je sa ruskim obaveštajnim službama od decembra 1996. do januara 2011. U to vreme periodično je putovao u Rusiju i navodno se tamo sastajao sa predstavnicima ruskih obaveštajnih službi. Takođe se tvrdi da mu je 1997. ruska obaveštajna služba dala kodno ime u Rusiji i da je potpisao dokumente da bi želeo da služi Rusiji.

© AP Photo / Alexandria Sheriff's Office Bivši pripadnik američkih kopnenih snaga Piter Rafael Dzibinski-Debins, optužen za špijunažu u korist Rusije
Bivši američki obaveštajac priznao da je sarađivao sa ruskim službama - Sputnik Srbija
Bivši pripadnik američkih kopnenih snaga Piter Rafael Dzibinski-Debins, optužen za špijunažu u korist Rusije

Dzibinski-Debins je od 1998. do 2005. bio oficir u američkim kopnenim snagama, služeći u hemijskim jedinicama, nakon čega je kao kapetan prešao u specijalne snage. Američko Ministarstvo pravde tvrdi da je Džibinski-Debbins promenio rod vojske na insistiranje ruske obaveštajne službe.

Sam Debins je ranije izjavio da je „imao mesijansku viziju“ svoje uloge u Rusiji. Prema njegovim rečima, trebalo je da im donese „slobodu“. Napominje se da je ovo priznanje dato 2019. godine prilikom registracije za pristup poverljivim dokumentima.

Prema tvrdnjama američkog Ministarstva, Debins je sarađivao sa FSB-om i GRU-om i regrutovan je tokom posete 1996. godine, kada je u Rusiju došao na obrazovni program i živeo u Čeljabinsku, a ruska obaveštajna služba dala mu je kodno ime „Ikar Lesnjikov“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala