Voajer iz Svete stolice: Vatikan urušavaju pedofilski predatori, a ne papin lajk

© Alessandra TarantinoPapa Franja
Papa Franja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Seksualno-voajerska afera koja je digla uzbunu u Vatikanu, pokazala je da je papa Franja običan i normalan čovek i čini se da su ga tom aferom uticajne interesne grupe htele prikazati nepodobnim za funkciju koju obavlja. Međutim, problem Katoličke crkve nisu „lajkovi“ na fotografijama polugolih lepotica, već zločini sveštenika pedofila.

Sve i da je papa Franja lično lajkovao fotografiju polugole brazilske manekenke i tako pokazao svoje „voajerske“ sklonosti, to nije ništa strašno, jer je tako pokazao da je ljudsko biće i ujedno demistifikovao deo jedne „priče o čistoti koja je ionako stvar prošlosti“, smatra teoretičar komunikacija i reditelj prof. dr Stanko Crnobrnja.

Vatikan narušavaju pedofili, papa deluje kao običan čovek

„Svi smo mi doživeli pape u raznim agregatnim stanjima, a ovaj sadašnji je najbliže živom čoveku. Iako je direktno vezan sa ’gornjim spratovima‘, on je, u stvari, jedan običan, normalan čovek“, kaže Crnobrnja za Sputnjik.

Mediji su izvestili da bi u Vatikanu uskoro mogli potražiti novog menadžera društvenih mreža, pošto je sa službenog papinog Instagram naloga lajkovana fotografija brazilske manekenke na kojoj je odevena kao seksi učenica.

Prema izveštajima medija i navodnih skrinšotova koji kruže društvenim mrežama, 27-godišnjoj brazilskoj manekenki Nataliji Gariboti „blagoslov“ za fotografije dao je sam papa Franja.

Ukoliko je za „voajersku aferu“ odgovoran papin menadžer društvenih mreža, to samo pokazuje da on u svom okruženju ima normalne, obične ljude, sa „prirodnim instinktima da vide lepotice“, kaže Crnobrnja i dodaje da je priča o celibatu i seksualnom delu katoličke dogme, „jako izbušena na mnogo tačaka“.

Katolička crkva tek treba da odgovara — zbog pedofilije

Pre svega, reč je o brojnim pedofilskim aferama, ističe Crnobrnja i podseća da je Katolička crkva nedavno morala da isplati 600 miliona dolara „žrtvama pedofilskih nastupa svojih sveštenika“.

Naš sagovornik smatra da ćemo o Katoličkoj crkvi još mnogo toga da saznamo, o stvarima koje su „daleko manje naivne u oblasti seksualnih prestupa nego što je gledanje devojke na Instagramu“.

„Neprestano otkrivanje tih zloupotreba, strašnih kriminalnih radnji nad nedužnim stanovništvom, posebno nad decom, to je nešto za šta Katolička crkva tek treba da odgovara. Ovo su sve, u stvari, neke male palijativne mere, ali taj sistem eksploatisanja vernika mora da se razbije iznutra“, kaže Crnobrnja.
View this post on Instagram

A post shared by Pope Francis (@franciscus)

Prema njegovim rečima, Katolička crkva bukvalno eksploatiše vernike na najgori način — eksploatiše decu, i to seksualno.

„To je direktan kriminal, i to najteže kategorije, a njih vadi jedino to što imaju veliki istorijski trag i tu moć koju imaju, inače bi to bila institucija za razbucavanje jedan na jedan“, smatra naš sagovornik.

Subverzivna aktivnost protiv pape

Međutim, prema njegovim rečima, postoji velika sumnja da je taj lajk izlažiran i da je deo neke, ili međunarodne, ili interne priče o „demaskiranju pape“, koju bi trebalo gledati u kontekstu tekuće politike.

Zato je sporni „blagoslov“ samo još jedna prilika da se pokaže koliko se papa odaljio od mejnstrima Katoličke crkve i idealna je prilika da ga uticajne interesne grupe etiketiraju kao nepodobnog. Digitalna tehnologija im je omogućila neprestan rad na tome, uz korišćenje tajnih identiteta, smatra Crnobrnja i dodaje da su društvene mreže „idealne za subverzivne aktivnosti raznih vrsta“.

„Subverzija je glavna karakteristika interneta, druga reč za internet je subverzija. Vidite koliko velike svetske vlade i institucije pokušavaju da taj subverzivni element interneta suzbiju raznim novim zakonima, visokim kaznama, suđenjima korporacijama, brisanjem raznih Tviter naloga preko noći, cenzurisanjem Trampa... To je sad jedna grčevita borba da se taj subverzivni, prirodno ugrađeni element i karakteristika interneta dovede nekako u red, koji odgovara tim najmoćnijim snagama na planeti“, zaključio je Crnobrnja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala