Krim o Obaminoj izjavi: Rusija je supersila, ali nije agresor kao Amerika

© AP Photo / Yorgos Karahalis/PoolBarak Obama
Barak Obama - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši američki predsednik Barak Obama je u svojoj novoj knjizi „Obećana zemlja“ napisao da Rusiji za status supersile nedostaju vojne baze i saveznici. Krimski senator Sergej Cekov mu poručuje da greši i da je Rusija oduvek bila supersila, samo što nije istovremeno bila i agresor, kao što su SAD.
„Rusija više nije bila supersila. Iako je imala nuklearni arsenal od kojeg je napredniji bio samo naš, Rusija nije imala mrežu saveznika i baza koje su Americi omogućile da projektuje vojnu moć širom sveta“, napisao je Obama.

Pored toga, bivši američki predsednik smatra da je ruska ekonomija „skoro u potpunosti“ zavisila od izvoza prirodnih resursa.

Istovremeno, senator je izjavio da Obama ima pogrešnu predstavu o supersili.

„Rusija je uvek bila supersila, koja je imala mali broj vojnih baza jer, za razliku od SAD, ne predstavlja supersilu – zemlju-agresora. Rusija je pravedna supersila, koja se oslanja na moralno razumevanje svoje uloge u svetskoj zajednici. Moral, etika, pravda – to su za Rusiju načelni principi kojima se rukovodi u međunarodnim stvarima“, istakao je član Komiteta Saveta federacije za međunarodne odnose Sergej Cekov.

Kako je rekao, SAD koriste mrežu svojih vojnih baza za započinjanje sukoba i ratova na teritoriji mnogih zemalja sveta.

„Što se tiče saveznika, Rusija ima mnogo više proverenih i pouzdanih saveznika, dok istovremeno Amerika uglavnom ima saveznike koji su prisiljeni. SAD su ih jednostavno zaplašile, koristeći različita sredstva pritiska, kako ekonomska, tako i vojna“, dodao je krimski senator.

Obama je ranije pomenuo u svojim memoarima Dmitrija Medvedeva, koji je 2009. godine bio predsednik Ruske Federacije, karakterišući ga kao „oličenje nove Rusije“.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala