Sindikati obrazovanja u Srbiji traže prekid nastave u školama

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaPrazna učionica sa natpisom „karantin“ na tabli
Prazna učionica sa natpisom „karantin“ na tabli - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tri reprezentativna sindikata obrazovanja u Srbiji, Sindikat radnika u prosveti, Sindikat obrazovanja i Granski sindikat prosvetnih radnika Nezavisnost, zatražila su danas prekid neposredne nastave u školama.

U dopisu upućenom predsednici Vlade, resornom ministru prosvete i Kriznom štabu ovaj zahtev su obrazložili time da se njihovi podaci sa terena o broju zaraženih đaka i nastavnog osoblja razlikuju od onih koje je pre dva dana iznela premijerka Ana Brnabić.

Navode da je prema njihovim izvorima broj obolelih učenika višestruko veći, s tim što se, kako kažu, ne testiraju svi učenici koji imaju karakteristične simptome, nego se šalju u izolaciju, pa ni taj broj ne ulazi u zvanične izveštaje.

"Prema našim podacima sa terena, broj inficiranih nastavnika je izuzetno visok" navodi se u dopisu tri sindikalne centrale uz pretpostavku - da ako u proseku svaka škola ima do tri inficirana, a postoji 1750 škola, onda je broj zaraženih oko 5000".

Vrbas prvi grad u Srbiji u kom su sva deca povučena iz škola

U opštini Vrbas proglašena je vanredna situacija, a zbog pogoršane epidemiološke situacije od danas sve osnovne, srednje i visokoškolske ustanove na području te opštine prelaze na onlajn nastavu u narednih 15 dana.

Štab za vanredne situacije opštine Vrbas saopštio je da je meru prelaska škola na onlajn nastavu doneo u cilju zaštite zdravlja učenika i zaposlenih u obrazovnim ustanovama, navedeno je u zaključku Štaba objavljenom na sajtu opštine.

Takođe, doneta je odluka da predškolsku ustanovu pohađaju samo deca čija su oba roditelja zaposlena i u čijoj užoj porodici nema lica pozitivnih na virus korona, kao ni onih koji su u samoizolaciji zbog kontakata sa zaraženim osobama.

Iz Štaba za vanredne situacije u tom gradu saopšteno je da je u poslednja tri dana izvršeno više od 160 pregleda od kojih je pozitivan rezultat potvrđen kod 104 pacijenta.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala