Milion dolara ili 10 godina zatvora: Američki senat usvojio „Rodčenkov zakon“ o borbi protiv dopinga

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaMoskovskaя antidopingovaя laboratoriя
Moskovskaя antidopingovaя laboratoriя - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki Senat usvojio je nacrt zakona kojim se sudovima u SAD omogućuje da izriču kazne za korišćenje dopinga na događajima u kojima učestvuju američki sportisti, saopštila je Američka antidoping agencija (USADA). Kremlj je osudio ovaj potez.

Zakon je dobio ime po informatoru Svetske antidoping agencije (VADA) Grigoriju Rodčenkovu. Članovi Predstavničkog doma jednoglasno su usvojili inicijativu još 2019. godine. Dokument je prosleđen na potpisivanje predsedniku SAD Donaldu Trampu.

„Rodčenkov zakon“ odnosi se i na osobe iz okruženja sportiste – trenere, agente, menadžere i predstavnike državnih institucija koje su povezane sa finansiranjem i organizacijom sportskih događaja. Takođe, VADA može kazniti sportiste za kršenje antidoping pravila.

Zakon predviđa novčanu kaznu u iznosu do milion dolara i kaznu zatvora do deset godina.

Nacrt zakona je primer eksteritorijalne primene američkog zakonodavstva, jer se odnosi na sve koji su povezani na bilo koji način sa dopingom, bez obzira na to da li su pod jurisdikcijom SAD.

Oglasio se portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji je rekao da je ovo pokušaj SAD da rašire svoju jurisdikciju na druge zemlje.

„Naravno, obratili smo pažnju na taj događaj. Mi se krajnje kritički odnosimo prema bilo kakvim pokušajima SAD da prošire svoju jurisdikciju na druge zemlje, ne samo u kontekstu ovog dokumenta, nego uopšte. Ovakva prekogranična praksa nam ne odgovara, ne slažemo se sa njom i, naravno, ovo ne može izazvati ništa osim zabrinutosti“, rekao je portparol Kremlja.

Svetska antidoping agencija je izrazila zabrinutost, jer ovaj nacrt zakona može omesti globalne napore u borbi protiv dopinga.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala