Putin: Turski vojnici u Karabahu - provokacija, i Erdogan je to razumeo

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPutin s Alijevim i Pašinjanom o poštovanju prekida vatre u Karabahu
Putin s Alijevim i Pašinjanom o poštovanju prekida vatre u Karabahu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je uspeo da ubedi Baku i Ankaru da ne provociraju Jerevan prisustvom turskih vojnika na kontakt-liniji u Nagorno-Karabahu.

U izjavi za rusku TV, Putin je rekao da su, kada je reč o mirovnoj misiji, i Azerbejdžan i Turska zaista uvek govorili o mogućnosti učešća Turske.

„Ipak sam uspeo da ubedim naše turske partnere, naše kolege iz Azerbejdžana, da ne treba stvarati uslove ili pretpostavke za kršenje sporazuma koji bi provocirali jednu od strana-učesnica sporazuma da preduzima neke krajnje mere“, naglasio je Putin.

On je objasnio da ima u vidu „veoma teško nasleđe iz prošlosti, povezano sa tragičnim događajima iz Prvog svetskog rata“ i genocidom.

„To je faktor koji je moguće priznati ili ne priznati. Neko priznaje, a neko u svetu ne priznaje. Ali, za Rusiju tu problema nema. Mi smo to odavno priznali. Zašto provocirati jermensku stranu prisustvom turskih vojnika na kontakt-liniji. Čini mi se da je i predsednik Erdogan to odlično razumeo. Oko toga nije bilo nikakvih problema“, istakao je on.

Ruski predsednik je, takođe, rekao i da Turska nikada nije krila da u Nagorno-Karabahu podržava Azerbejdžan, to je geopolitička posledica raspada Sovjetskog Saveza.

„Što se tiče Turske, uloge Turske, poznato je, o tome su više puta otvoreno govorili u Azerbejdžanu, a ni turska strana to nikada nije skrivala. Oni su jednostrano podržavali Azerbejdžan“, rekao je Putin za TV „Rusija 24“.

Kako je rekao, mogu se iznositi kakve god ocene na račun Turske u Karabahu ali joj se ne može prebaciti kršenje međunarodnog prava.

„Uzgred, Turska je prvobitno bila član Minske grupe OEBS za rešavanje pitanja Karabaha. Tako da je bila i deo međunarodnog mehanizma za rešavanje ovog pitanja. Nije bila zemlja kopredsednik, kao Francuska, Rusija i Amerika, ali je bila član grupe. Ukupno ima 11 članova“, dodao je Putin.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala