Putin: Treba ubrzati otvoranje centra za istraživanje vakcina BRIKS

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin na 12 samitu BRIKS-a
Vladimir Putin na 12 samitu BRIKS-a - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin predložio je da se ubrza otvaranje centra za istraživanje vakcina BRIKS.
„Postoje ruske vakcine. One su efikasne, bezbedne. Ostaje pitanje masovne proizvodnje. Nije da je to problem, već pitanje sa kojim se sada suočavamo“, saopštio je Putin na 12. samitu BRIKS-a koji se održava u formi video-konferencije.

Po njegovom mišljenju, važno je objediniti napore za masovnu proizvodnju vakcina.

Predsednik je podsetio da je u Rusiji registrovana već druga vakcina protiv virusa korone i da je na pragu treća.

„Oko njihove proizvodnje i primene smo spremni da sarađujemo sa partnerima iz BRIKS-a“, naveo je ruski lider, dodavši da proizvodnja vakcine „Sputnjik V“ može biti pokrenuta u Indiji i Kini.

„Ruski fonda za direktne investicije zaključio je sporazum sa indijskim i brazilskim partnerima o vršenju kliničkih testiranja vakcine „Sputnjik V“, a sa farmaceutskim kompanijama u Kini i Indiji o otvaranju centara za proizvodnju naše vakcine u njihovoj zemlji. I to ne samo za sopstvene potrebe, već i za treće zemlje“, obavestio je predsednik kolege.

Putin je naglasio da borba protiv virusa korona treba da bude iznad politike i dodao da će Rusija sarađivati sa ostalim zemljama BRIKS-a kako bi reformisale globalne svetske organizacije.

„Smatram da bismo jasnije trebali da iznesemo našu poziciju ovde. Od vitalnog je značaja da postignemo konsenzus unutar naše organizacije. Siguran sam da će naš rad biti pozitivan i da će uloga Brazila, Indije i Južne Afrike porasti“, zaključio je Putin.

Putin je istakao ulogu Nove banke BRIKS-a u eri pandemije.

„Za borbu protiv pandemije banka je rezervisala 10 milijardi dolara. U celini, portfolio investicionih projekata u ovom trenutku iznosi više od 20 milijardi dolara“, rekao je Putin, dodavši da je taj novac uložen u 62 velika projekta u državama-članicama organizacije.

 

Tokom obraćanja prisutnima, ruski lider se osvrnuo i na globalnu i regionalnu bezbednost. On je primetio da je situacija složna i da se sajber kriminal nalazi u usponu.

„Postoje rizici zaoštravanja situacije u Iraku, Libanu, Avganistanu i zoni persijskog zaliva“, rekao je Putin.

Podsetimo, BRIKS je neformalno međudržavno udruženje Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike, čiji je cilj razvoj sveobuhvatnog dijaloga i saradnje.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala