Predstavnici Krima o „zapleni aviona“: Stvarnost sasvim drugačija

© Sputnik / Sergeй Pivovarov / Uđi u bazu fotografijaAvion "Erbas A320" kompanije "Aeroflot"
Avion Erbas A320 kompanije Aeroflot - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lider Krima Sergej Aksjonov kaže da je nalog ukrajinskog tužilaštva o zapleni 44 ruska aviona zbog letova na poluostrvo – sitna pakost i gest gneva bez ikakvog uticaja. Poslanik Dume s Krima Ruslan Baljbek nazvao je odluku virtuelnom. Obojica ističu da je stvarnost sasvim drugačija.

Ranije danas Tužilaštvo tzv. Autonomne Republike Krim, koje je deo Državnog tužilaštva Ukrajine, zaplenilo je 44 ruska aviona zbog letova na poluostrvo.

Kako je saopšteno, Služba bezbednosti za Krim istražuje krivične slučajeve kršenja pravila međunarodnih letova od strane zvaničnika stranih avio-kompanija, kao i kršenje postupka ulaska i izlaska sa teritorije Krima. Predviđa se kazna zatvora do 15 godina uz zaplenu imovine ili bez toga.

„Još jedna sitna pakost, gest gneva bez ikakve snage. To neće imati nikakvog uticaja na letove naših avio-kompanija na poluostrvo. Podsećam da je Ukrajina već ‘plenila’ ruske aviona a oni – kako su tada leteli, lete i sada. I leteće zauvek bez obzira na vradžbine ukrajinskih ‘šamana’ u odorama tužitelja i sudija“, napisao je Aksjonov na društvenoj mreži „V kontakte“.

On je dodao i da oni koji donose takve „bespravne, neadekvatne i neskriveno piratske“ odluke treba da odgovaraju pred ruskim zakonom.

Tužilaštvo koje je donelo ovu odluku Aksjonov je nazvao lažnom strukturom.

Poslanik Dume s Krima Ruslan Baljbek nazvao je odluku virtuelnom.

„Ako se gledaju papiri sve se slaže: i letovi na Krim zabranjeni  i avioni zaplenjeni i, sudeći prema tonu saopštenja, avioni su već na kijevskom aerodromu, zapečaćeni i pod obezbeđenjem. Ali, u stvarnosti ništa od toga ne postoji: avioni lete, uključujući i te koji su virtuelno zaplenjeni, i aerodrom u Simferopolju radi i priliv turista na poluostrvu ne presušuje“, naveo je on.

Kako je dodao, izveštaj Tužilaštva je po sistemu „i vuk siti i ovce na broju“.

Komentarišući incident, šef Komiteta Skupštine Krima za narodnu diplomatiju i međunarodne odnose Jurij Gempelj rekao je da ukrajinska strana „blefira“.

„Ukrajina u stvarnosti ne može ništa - niti da zapleni avione, niti da nam zabrani da letimo i putujemo na poluostrvo i tome slično. Danas je ovo prosto još jedan u nizu blef“, zaključio je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala