Pomoćnik beloruskog predsednika: Nećemo biti popustljivi prema opoziciji

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaPristalice beloruske opozicije na protestu pored memorijala napravljenog u znak sećanja na poginulog demonstranta u Minsku
Pristalice beloruske opozicije na protestu pored memorijala napravljenog u znak sećanja na poginulog demonstranta u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pomoćnik predsednika Belorusije, inspektor za grad Minsk Aleksandar Barsukov upozorio je opoziciju da prilikom uspostavljanja javnog reda u dvorištima prestonice Belorusije niko ni prema kome neće biti popustljiv.

„Normalni ljudi, zajedno sa komunalnim službama, prave red u dvorištima. A onda dolaze vandali, počinju da stavljaju neke natpise, postavljaju ne zna se šta, prave buku. Građani su revoltirani. A kada normalni građani počnu da se sa njima razjašnjavaju, nastaju skandali i tuče. Svakog dana desi se na desetine takvih incidenata. Uzimajući ovo u obzir, šef države je postavio zadatak: da u roku od nedelju dana uspostavi primeran red u Minsku, pa želim da upozorim sve građane: niko ni prema kome neće biti popustljiv“, naglasio je Barsukov, prenosi beloruski Sputnjik.

Pomoćnik predsednika dodao je da se policija bavi i drugim stvarima osim takvim sukobima u dvorištima.  

Barsukov je primetio da će radnici komunalnih službi uspostavljati red na teritorijama pod kontrolom policije. Prema njegovim rečima, svako mešanje u rad službi smatraće se ne samo administrativnim prekršajem, već može podrazumevati i krivičnu odgovornost. „Vreme ubeđivanja je prošlo“, zaključio je Barsukov.

Ranije je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, u svetlu protesta opozicije, rekao da je naredio da se ove nedelje zavede red u Minsku, uključujući i da se iz dvorišta uklone „žarišta“ koja izazivaju sukobe u društvu.

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.  

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala