Odlazak Ivana Bekjareva: Pridružio se velikima u našem teatru na nebu

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICIvan Bekjarev
Ivan Bekjarev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bio je sjajan i specifičan glumac, pun energije, vedar čovek. Mogao je još da igra, bio je pun snage. Neka mu je večna slava. I neka se pridruži velikima u našem teatru na nebu — prve su reakcije kolega na vest o odlasku poznatog glumca Ivana Bekjareva.

Vest o gubitku jednog od najznačajnijih srpskih i jugoslovenskih glumaca, Ivana Bekjareva, koji je preminuo je u Beogradu u 75. godini od posledica virusa korona, iako iznenadna i tužna, osvetlila je i svu blistavost jedne bogate i naglo prekinute karijere: bard Bekjarev odigrao je više od 150 pozorišnih uloga, snimio preko 50 filmova, bio angažovan u velikom broju televizijskih serija.

Lane Gutović: Ceo život smo proveli zajedno

Rođen u Beogradu 1946, Bekjarev, posle Šeste beogradske gimnazije, upisuje Fakultet dramskih umetnosti na kome će u klasi među kolegama steći i prijatelje. Jedan od njih je Milan Lane Gutović, koji je sa Bekjarevim odigrao predstave za pamćenje, poput „Pučine", „Sumraka", „Protekcije".

„Ivan Bekjarev mi je pre svega bio prijatelj. Bio je dobar čovek. Ceo život smo proveli zajedno. Akademija je bila tek početak, bili smo zajedno ceo radni vek“, kaže za Sputnjik Milan Gutović.

Ovaj glumac, specifičnog izraza i harizme, prvu filmsku ulogu odigrao je u ostvarenju „Bokseri idu u raj“ Branka Čelovića 1967. godine. Usledili su „Mala“ Predraga Antonijevića, „Boj na Kosovu“ Zdravka Šotre, „Bure baruta“ i „Medeni mesec“ Gorana Paskaljevića... Ipak, najveću popularnost doneli su mu junaci koje je oživeo u televizijskim serijama, pre svih Stevan Kurčubić u „Boljem životu" i Boško Despotović u „Srećnim ljudima". Jedna od njegovih partnerki bila je glumica Gorica Popović koju je Ivanova smrt duboko potresla.

Gorica Popović: Mogao je još da igra

„Ivan i ja se poznajemo dugi niz godina. Često smo nastupali zajedno u programima, ali nismo mnogo igrali zajedno, osim davno u ‘Boljem životu’. Bili smo partneri u predstavi ‘Koferče‘, poslednji put smo je odigrali u februaru pred ovu strašnu bolest koja nas je snašla. Nisam mogla pretpostaviti da će to biti poslednji put kada ću ga videti. Bio je sjajan i specifičan glumac, čovek pun energije, profesor koji je mnogo generacija studenata iškolovao. Bio je vedar čovek. Znali smo posle proba da pođemo u šetnju po Zemunu u kojoj bi mi Ivan pokazivao zanimljiva mesta, lepe lokale oko zemunske pijace. Bio je hedonista i po tom pitanju smo bili istomišljenici. Tužna sam, ovo je veliki gubitak. Mogao je još da igra, bio je pun snage“, kaže Gorica Popović.

Vedri Ivan Bekjarev, harizmatični glumac koji je u komedijama bio „kod kuće“, ostaće upamćen i kao Cane Kurbla u „Otpisanima", kao i po ulogama u serijama „Kraj dinastije Obrenović", „Gorki plodovi", „Više od igre".

Za ulogu zloglasnog upravnika nacističkog logora Svetozara Vujkovića u seriji „Banjica" 1984. godine proglašen je za TV ličnost godine.

Ipak, pozorište je bilo njegova najveća ljubav. Bio je dugogodišnji prvak Jugoslovenskog dramskog, a za tri decenije provedene u ovom teatru odigrao je 60 uloga.

Branislav Lečić: U komediji dosegao umetničke visine

Mogao je još da igra, ne samo u pozorištu. Zato je za Branislava Lečića vest o Ivanovom odlasku iznenadna, teška i — ružna.

„Glumci odlaze iz godine u godinu i to oni koje sam poznavao, sa kojima sam se družio i ponekad i igrao sa njima. Bekjarev spada u one glumce koji su u našoj zajedničkoj kući, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, napravili svoje karijere u najboljem glumačkom dobu“, podseća Lečić i dodaje da je tužno to što sve češće iz sfere glumačke  branše odlaze velika imena:

„Bekjarev nije samo glumac poznat televizijskoj publici. On je jako voleo komediju koja je možda najteža u pozorištu i u tome je uspevao da dosegne velike umetničke visine. Bio je pedagog i njegovi studenti danas glume. Neka mu je večna slava. Zbogom, prijatelju, i pridruži se velikima u tom teatru na nebu“, poručuje Lečić.

Povodom smrti glumca Ivana Bekjareva telegrame saučešća uputili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković

„Srbija je ostala bez jednog od najznačajnijih srpskih i jugoslovenskih glumaca koji je ostavio izuzetno veliki doprinos u svim aspektima svoje profesije, pregršt izuzetnih uloga koje ćemo pamtiti. Ovo je veliki gubitak za srpsku umetničku i glumačku scenu”, napisala je Maja Gojković.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala