Novu crnogorsku administraciju u raspodjeli mjesta „po dubini“ čekaju zamke DPS-a

© AP Photo / Risto BozovicCrnogorski poslanici na zasjedanju parlamenta u Podgorici
Crnogorski poslanici na zasjedanju parlamenta u Podgorici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prilikom raspodjele kadrova u novoj administraciji budućoj vladi Crne Gore biće teško da izbjegne zamke zakonske regulative skrojene po mjeri DPS-a. Zato prvo nju treba mjenjati, smatra analitičar Stefan Đukić.

Šefovi poslaničkih klubova nove parlamentarne većine razgovarali su u utorak sa mandatarom Zdravkom Krivokapićem oko raspodjele mjesta “po dubini” u novoj administraciji, u skladu sa ostvarenim izbornim rezultatom partija.

“Podjela po dubini” je sintagma za čelna mjesta šefova direktorata, predsjednika i članova upravnih odbora, direktora javnih preduzeća, škola, zdravstvenih ustanova... Nakon što je mandatar ranije objavio da će nova Vlada biti ekspertska, partije su izrazile očekivanje da će dobiti mjesta na nižim ljestvicama, ali shodno broju osvojenih mandata na izborima.

U pitanju je oko 1500 do 2000 rukovodećih pozicija u javnom sektoru Crne Gore koji je gotovo tri decenije bio rezervisan isključivo za pristalice politike DPS-a, ali i mjesta u javnog upravi na gotovo svim nižim nivoima.

Nakon razgovora sa mandatarom Krivokapićem, pao je dogovor koji podrazumijeva donošenje izmjena zakona kojima bi se omogućio proces provjere sadašnjih nosilaca državnih funkcija ispod mjesta državnih sekretara, pa će već zaposleni u državnoj administraciji morati ponovo konkurisati za mjesta koja pokrivaju, ali ovog puta zajedno sa svim građanima koji to žele.

Izmjene zakona se planiraju nakon izbora vlade i prije kraja godine.

© Sputnik / Nebojša PopovićMandatar Zdravko Krivokapić razgovara sa šefovima poslaničkih grupa. Podela „po dubini“ je sintagma za čelna mjesta šefova direktorata, predsjednika i članova upravnih odbora, direktora javnih preduzeća, škola, zdravstvenih ustanova.
Novu crnogorsku administraciju u raspodjeli mjesta „po dubini“ čekaju zamke DPS-a - Sputnik Srbija
Mandatar Zdravko Krivokapić razgovara sa šefovima poslaničkih grupa. Podela „po dubini“ je sintagma za čelna mjesta šefova direktorata, predsjednika i članova upravnih odbora, direktora javnih preduzeća, škola, zdravstvenih ustanova.

Sa druge strane, u javnosti se otvorila polemika da li je zapošljavanje „po dubini“ do kraja pravedno, tj. da li partije pobjedu na izborima nakon tri decenije žele da iskoriste kako bi uhljebili partijske drugove. Pored toga, pojedine NVO upozoravaju da ćemo, ukoliko nova vlast bude raspoređivala mjesta „po dubini“, imati nastavak prakse političko-partijskog zapošljavanja kakav je bio za vrijeme vlasti DPS-a, te da to ne bi bila  promjena koja može demokratizovati i evropeizirati crnogorsko društvo.

Analitičar i profesor filosofije Stevan Đukić skreće pažnju da velika diskusija koja se povela oko toga da li partije nove vlasti treba da "kadriraju po dubini" ne uspjeva da zagrebe neka najvažnija pitanja, jer se svodi na naizgled dvije suprotstavljene opcije - ili će konkursi biti pravični, ili će partije određivati ko će se gdje zaposliti.

Aktuelna zakonska regulativa favorizuje kadrove DPS-a

On stoga naglašava da svi treba da budu svjesni da je ova problematika kada je u pitanju crnogorsko društvo mnogo šira.

„Naravno da niko ne želi da gleda ponavljanje DPS - SDP modela po kom partijska pripadnost i model jedan zaposleni - četiri glasa dominira nad svim drugim kvalifikacijama, ali moramo imati u vidu kako su skrojeni konkursi, kako funkcioniše Uprava za kadrove i kakva je trenutna zakonska regulativa - a sve one favorizuju DPS. Zato, suštinsko pitanje za partije nove vlasti jeste kako će izmijeniti te regulative, reformisati Uslove za konkurs i omogućiti i svojim članovima, ali i svim drugim građanima Crne Gore koji su diskriminisani zato što nisu htjeli da se učlane u DPS ili druge stranke- Socijaldemokratsku partiju, Socijaldemkrate, Bošnjačku stranku da dođu na pozicije u javnom sektoru“, obrazlaže Đukić za Sputnjik.

U suprotnom, ako ta regulativa ne bi bila izmijenjena, onda bi ona, kako naš sagovornik dodaje, favorizovala isključivo članove odlazećeg režima jer samo oni imaju ono što se trenutno traži, a to su - državni ispit (koji se polaže nakon određenog iskustva rada u javnom sektoru ako su specijalizovana znanja), i potrebne godine iskustva, opet u javnom sektoru.

„Kako su, nerijetko i najosnovnije pozicije, bile rezervisane za partijske članove, a ostali su do njih mogli doći samo ako baš postoji potreba za nekim specifičnim znanjem, a niko od članova partija na vlasti nema takvu osobu, održavanje ‘poštenih konkursa’ po postojećim pravilima bi favorizovalo pripadnike starog režima i ozakonilo njihovu prethodnu diskriminaciju“, pojašnjava Đukić.

Otvoriti prostor za diskriminisane od strane prethodnog režima

Naš sagovornik sugeriše da je stoga potrebno učiniti tri stvari:

„Izvršiti evaluaciju prethodnog rada u svim javnim sferama i na osnovu nje izvršiti sistematizaciju radnih mjesta, otpustiti gomile prekobrojnih i nekvalifikovanih i onda, na konkursima organizovanim po boljem zakonodavstvu omogućiti svima, a prvenstveno onima koji su do sad bili diskriminisani time što nisu bili članovi partija na vlasti (pa tako i članovima partija nove većine) da dođu do pozicija. Time će partije nove većine učiniti uslugu sebi, građanima i demokratskoj tranziciji za koju je silazak DPS-a sa vlasti samo prvi u nizu potrebnih koraka“, decidan je Đukić.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala