Novi napad na Srbe: Albanci uz povike „UČK“ napali Srbina kod Gračanice

© REUTERS / Marko DjuricaAlbanska zastava
Albanska zastava - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbina iz Kišnice kod Gračanice na Kosovu i Metohiji napala je ispred njegove kuće grupa Albanaca.

Kako je napadnuti Zoran Trajković potvrdio za portal Kosovo Onlajn na njega je nasrnulo sedam ili osam momaka uz povike „UČK“ i gađalo kamenjem i staklenim flašama.

„Vraćao sam se sa posla, parkirao sam auto, i čuo sam nekoliko momaka, spuštali su se prema mojoj kući i uzvikivali parole 'UČK'. Ja sam hteo da izađem da im u najboljoj nameri kažem da idu kući. Ali oni su bacali flaše, koje su tu ostale polomljene ispred kuće i na ulici“, opisao je Trajković.

On je potvrdio da nije povređen u ovom incidentu, jer se, kako kaže, izmakao i ušao u dvorište svoje kuće. Po njegovim rečima napadači su mladići koji žive Kišnici.

„Momci su iz sela, mlađi momci, ali ih lično ne poznajem. Slučaj sam prijavio policiji, koja je odmah izašla na uviđaj“, rekao je Trajković.

On incident povezuje sa bilbordom koji je pre dva dana osvanuo u Kišnici, na kome je amblem „UČK“ i natpis „Sloboda ima ime“, što je uznemirilo lokalno srpsko stanovništvo, a koji je jutros zapaljen.

Petković: Alarm međunarodnoj zajednici da hitno reaguje

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je napad potvrda da bolbordi sa amblemom „UČK“ u centralnom delu Kosova i Metohije nisu nikakav umetnički performans ili izraz pijeteta prema nekome, već ogoljeni poziv na nasilje.

„Fizički nasrtaj grupe Albanaca na Zorana Trajkovića flašama i kamenicama dogodio se nedaleko od bilborda kojim se slave zločinstva UČK, i očekujem da od strane međunarodnih predstavnika u našoj južnoj pokrajini bude shvaćen kao alarm za hitno reagovanje“, naveo je Petković prenosi Tanjug.

On je dodao da je u ovim danima kada su u delu albanske populacije na KiM emocije povišene zbog podizanja optužnica protiv nekadašnjih komandata OVK, neophodno je osigurati pojačano međunarodno bezbednosno prisustvo u srpskim sredinama južno od Ibra i stati na put javnoj popularizaciji zločina.

„Postupci za ratne zločine moraju se voditi bez pritisaka javnosti u cilju prejudiciranja presuda, i to je preduslov napretka u procesu međunacionalnog pomirenja. Upozoravam međunarodnu zajednicu da je atmosfera na Kosovu i Metohiji prilično napeta i zapaljiva i da je potrebno preduzeti sve neophodne preventivne mere kako ne bi došli do još drastičnijih izliva nasilja nad srpskim i drugim nealbanskim stanovništvom“, rekao je Petković.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala