Lukašenko: Opozicija nije htela ponovno brojanje glasova, već predaju vlasti

© Sputnik / Viktor Toločko / Uđi u bazu fotografijaPristalice beloruske opozicije na protestu u Minsku
Pristalice beloruske opozicije na protestu u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da beloruska opozicija nije želela ni ponovno prebrojavanje glasova, ni ponovne izbore, već joj je samo potrebna dobrovoljna predaja vlasti.

„Devetog (avgusta) nisu uspeli da zatvore biračka mesta (za glasanje) – blickrig. Blickrig ne uspeva. Predložili su (iz opozicije) da se ponovo prebroje glasovi. Kada smo rekli da smo spremni, hajde da prebrojimo – nije bilo važno. Paralelno njihovi postupci – počeli su mirne protestne šetnje... Šta je od toga bilo? Ništa. To je već bilo u svetlu (zahteva) za ponovljenim izborima, odnosno oni su zahtevali ponovljene izbore“, rekao je Lukašenko, prenosi televizija „Belorusija 1“.

Prema rečima predsednika, „kada su dobili signal da možemo da ponovimo izbore, sledeći zahtev bio je dobrovoljna predaja vlasti, odnosno predaja zemlje“.

„A njihove (kasnije) praktične akcije, uglavnom u Minsku – oštra radikalizacija, poziv na štrajk, poziv da se odmah uzimaju depoziti u bankama“, dodao je Lukašenko.

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala