Lukašenko: Zavesti red u Minsku kako bi se sprečio građanski rat

© BelTA / Uđi u bazu fotografijaLukašenko: Za nas je Rusija nezamenljiva
Lukašenko: Za nas je Rusija nezamenljiva - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko naložio je gradskim vlastima Minska da ove nedelje zavedu red u glavnom gradu zemlje, saopštila je agencija BelTA.
„Suština je u uspostavljanju reda u Minsku. Bez ikakvog varvarstva", izjavio je predsednik Belorusije na temu protesta opozicije koji se održavaju u Minsku.

Lukašenko je istakao da je dao nalog predsedavajućem Gradskog izvršnog odbora Minska Vladimiru Kuharevu i predsednici gornjeg doma parlamenta Nataliji Kočanovoj, kao opunomoćenici predsednika grada Minska, da naprave nacrt rezolucije i predaju na usvajanje gradskoj skupštini.

Predsednik Belorusije je na sastanku o aktuelnim pitanjima spoljne politike naveo da bi takozvana protestna dvorišta i spomen obeležja koja demonstranti organizuju u Minsku mogla u budućnosti postati mesto izbijanja građanskog rata.

Policija na demonstracijama u Minsku - Sputnik Srbija
Brutalnost prema demonstrantima u Belorusiji je nedopustiva, ali postoje i provokacije

„Zašto ići u dvorište? Drugo: zašto u Minsku stvarati spomen-obeležja u vidu groblja? Ali, što je najopasnije, započet je proces radikalizacije. Svi su to već primetili. Neko kači profašističke vrpce, neko, mrzeći ih, dolazi da ih odseče. Počinju tuče. I, kao rezultat, dobijamo ono što se dogodilo na jednom od sportskih terena. Ja sam lično dao nalog da se ovde izgradi sportski teren. Pretvorili su ga u groblje. Glavni cilj im je da ta mesta sučeljavanja sutra, kada se nastavi radikalizacija i još više njih dođe iz inostranstva, a ima i nekih naših, pretvore ovo u mesto izbijanja građanskog rata. To je glavni cilj“, rekao je Lukašenko u video snimku objavljenom na Telegram kanalu „Pul Pervogo“.

Antivladini protesti u Belorusiji koji se održavaju od početka avgusta, nakon predsedničkih izbora, redovno se završavaju masovnim hapšenjima.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala