Legati: Trag prošlosti koji čuva duhovnu budućnost zajednice /video/

Kuća legata u Beogradu
Kuća legata u Beogradu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Legati su trag prošlosti koji traje i ako se čuva, trajaće i duhovna budućnost zajednice. Običaj darivanja, koji podrazumeva nesebičnost, utiče na izgradnju boljeg društva i podizanja lestvice opšteg morala naroda, poručuju autori tekstova u tematu „Institut legata i kulturna politika u Srbiji“ u časopisu „Kultura“.

Koliko naše društvo neguje zadužbinarstvo i zbog čega nam je ono važno? Da li smo svesni značaja legata i darodavstva za celokupnu kulturu? Da li je ovaj važan element očuvanja duhovne baštine dovoljno zastupljen u kulturnoj strategiji Srbije?

Ko su darodavci, odnosno legatori, da li im kulturna zajednica na adekvatan način pruža pažnju, podršku i zahvalnost? Zbog čega je danas sve manje vlasnika umetničkih kolekcija koji se odlučuju da daruju svoje umetnine muzejima i drugim ustanovama kulture?

O ovim pitanjima razgovaramo s antropologom Jadrankom Božić, priređivačem temata posvećenog legatima u časopisu „Kultura“, kao i sa istoričarkom umetnosti Jelenom Mežinski Milovanović, zamenicom upravnika Galerije SANU, jednom od autora tekstova u tematu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala