Krivac ukrajinski motor: Neuspešna misija lansiranja evropske rakete „Vega“ /video/

© AFP 2023 / ESA / Stephane CorvajaLansiranje rakete "Vega" sa kosmodroma Kuru
Lansiranje rakete Vega sa kosmodroma Kuru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Raketa-nosač „Vega“ sa dva satelita za daljinsko snimanje Zemlje, koja je lansirana sa kosmodroma Kuru u Francuskoj Gvajani, skrenula je sa putanje i nije završila misiju, saopšteno je na sajtu kompanije-operatora kosmodroma „Erianspejs“. Izvor Sputnjika smatra da bi glavni uzrok neuspeha moglo biti otkazivanje ukrajinskog motora.

Kako se navodi, raketa je skrenula sa putanje osam minuta nakon poletanja, „nakon prvog pokretanja motora četvrtog stepena 'Avum'“. Stručnjaci trenutno analiziraju telemetrijske podatke kako bi utvrdili uzrok neuspeha.

Sagovornik Sputnjika iz raketno-svemirske industrije smatra da se neuspeh dogodio zbog ukrajinskog motora.

„Na četvrtom stepenu je ugrađen motor RD-843 ukrajinske proizvodnje. Otkazivanje motora se razmatra kao glavni mogući uzrok neuspeha rakete 'Vega'“, rekao je naš sagovornik.

Raketa je trebalo da lansira u orbitu dva satelita – „SEOSAT Indžinio“ po narudžbi Evropske svemirske agecije i Španskog centra za razvoj industrijskih tehnologija, i satelit „TARANIS“ – po nalogu Nacionalnog centra za svemirska istraživanja Francuske.

U periodu od 2012. do 2020. godine sa kosmodroma Kuru je lansirano 17 raketa „Vega“. Dva lansiranja su bila neuspešna, a jedanput se od 53 lansirana satelita dva nisu odvojila.

U četvrtom stepenu rakete koriste se rezervoari za gorivo od titanijuma koje proizvodi rusko naučno-proizvodno udruženje „Lavočkin“ i ukrajinski motor RD-843.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala