Evropi je potreban NATO! Nemačka ministarka gurnula Makronu prst u oko

© AP Photo / Michael ProbstAmerička vojska u Nemačkoj
Američka vojska u Nemačkoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp Karenbauer rekla je kako bi Sjedinjene Američke Države, ukoliko Džo Bajden postane predsednik, mogle da ponište odluku o povlačenju trupa iz Nemačke.

Administracija Donalda Trampa u julu je donela odluku o smanjenju vojnog prisustva u Nemačkoj, koje podrazumeva da broj od 25.000 vojnika, koji je tada bio prisutan u toj zemlji, bude prepolovljen. Kako je objašnjeno iz Vašingtona, razlog je odbijanje Berlina da poveća vojne troškove na dva odsto BDP-a, što je cilj koji je postavio NATO.

U Poljskoj se raspoređuje bataljon NATO-a  - Sputnik Srbija
Amerika prebacuje vojnike iz Nemačke bliže ruskim granicama

Sada se nemačka ministarka nada kako bi ta odluka mogla da bude poništena ukoliko se Bajden useli u Belu kuću.

Ona se usprotivila i ideji francuskog predsednika Emanuela Makrona o strateškoj autonomiji Evrope, rekavši da su EU i dalje potrebni i SAD i NATO kako bi bila bezbedna.

„Ideja strateške autonomije Evrope ide predaleko ako neguje iluziju da možemo da obezbedimo evropsku sigurnost, stabilnost i prosperitet bez NATO i SAD“, rekla je nemačka ministarka odbrane obraćajući se studentima Bundesver univerziteta u Hamburgu, preneli su nemački mediji i Rojters.

Ona je napomenula da bi Evropi bile potrebne decenije kako bi obezbedila količinu konvencionalnog i strateškog naoružanja, koju trenutno obezbeđuju SAD i NATO.

© AP Photo / Markus SchreiberAnegret Kramp-Karenbauer
Evropi je potreban NATO! Nemačka ministarka gurnula Makronu prst u oko - Sputnik Srbija
Anegret Kramp-Karenbauer

Dok se Kramp-Karenbauer nada kako bi SAD mogle da vrate svih 25.000 vojnika u Nemačku, to još nije izvesno. Demokrata Džo Bajden je obećao da će obnoviti poverenje Amerike i njenih saveznika ukoliko postane predsednik, ali njegova pobeda na izborima još nije potvrđena jer njegov protivkandidat Donald Tramp tvrdi da je bilo izbornih nepravilnosti i pokušava to da dokaže na sudu.

Reakcija nemačke ministarke usledila je posle kritike koju joj je uputio francuski predsednik Emanuel Makron na njen članak u američkom „Politiku“. Ona je tako otvorila front prema Francuskoj, koja se zalaže za stratešku autonomiju EU.

Kramp-Karenbauer prethodno je objavila slično intoniran autorski tekst u „Politiku“, u kome navodi da su Evropi potrebni NATO i SAD u vojnom smislu.

Na njen tekst reagovao je Makron, koji je kritikovao stavove nemačke ministarke.

© AP Photo / Lewis JolyPredsednik Francuske Emanuel Makron
Evropi je potreban NATO! Nemačka ministarka gurnula Makronu prst u oko - Sputnik Srbija
Predsednik Francuske Emanuel Makron

„Francuska se duboko ne slaže sa stavovima nemačke ministarke da Evropa ne može da zameni suštinsku američku ulogu u odbrani. To je pogrešno tumačenje istorije“, rekao je Makron u intervjuu za „L Gran kontinent“ i dodao kako misli da se nemačka kancelarka Angela Merkel ne slaže sa stavovima ministarke odbrane Anegret Kramp-Karenbauer.

Emanuel Makron - Sputnik Srbija
Makronova prelomna poruka: NATO na samrti, Evropa na ivici ponora

Da li se nemačka kancelarka slaže sa svojom ministarkom, ostalo je nejasno jer ni portparol vlade u Berlinu Štefan Sajbert nije decidno odgovorio na to pitanje.

On je naveo da je „vlada posvećena transatlantskom partnerstvu“ i da „Nemačka i Evropa moraju da se bore protiv najvažnijih izazova zajedno sa Amerikom“.

Sajbert je podsetio na izjavu Angele Merkel upućenu u čestitki Džou Bajdenu da „Evropa mora da uradi više za svoju bezbednost“ ali kroz transatlantsko savezništvo.

Međutim, naveo je i da se „Berlin u potpunosti slaže sa francuskim prijateljima da Evropljani moraju da preuzmu više odgovornosti za svoju bezbednost“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala