Dodik: U okviru svojih nadležnosti nastavićemo da gradimo Banjaluku i sve delove Srpske

© Sputnik / Dejan Simić„Ne razumem ni američku politiku koja svaki čas imenuje specijalne predstavnike za Balkan i samo unosi konfuziju.“
„Ne razumem ni američku politiku koja svaki čas imenuje specijalne predstavnike za Balkan i samo unosi konfuziju.“ - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Predsednik SNSD-a Milorad Dodik istakao je da će u okviru nadležnosti koje imaju institucije Republike Srpske i Skupština grada Banjaluke biti nastavljena izgradnja ovog grada i SNSD će sve činiti da on bude lep.

„Uživaćemo u tome kad bilo ko dođe sa strane da nam kaže da imamo lep grad, da je čist, uredan. Nastavićemo da to radimo sa stanovišta naše odgovornosti. Ako novi gradonačelnik otkaže ugovore za čišćenje, to pripada njemu, ne pripada nama. Jasno sam rekao da mi je krivo i žao da u Banjaluci izgubimo mesto gradonačelnika, mi smo napravili potpuno novi grad, ali nisam glup da ne razumem šta su politički protivnici. On je imao metod preko kog je uspio da to uradi. Moje je da kažem ok, sve je legitimno. I izašao sam prvi od lidera i rekao da je sve fer i pošteno. Ali imam isto svoje pravo da kažem šta mislim. Ja nisam licemerni političar koji bi dogmatski izašao i počeo da priča nešto drugo“, rekao je Dodik.

On je naveo da su sa kandidatom SNSD-a za gradonačelnika Banjaluke Igorom Radojičićem razgovarali o nekim projektima i investicijama koje bi trebalo raditi u gradu.

Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik najavio finansijsku blokadu Banjaluke

„Ako ste bili dosledni i ako ste iščitali sve, onda ste mogli da vidite da sam rekao da ćemo da nastavimo da radimo na našim projektima, a da gospodin (Draško Stanivuković) koji je pobedio ima pravo na svoj program. Čestitao sam mu i rekao da može slobodno da sprovodi svoj program i da nema naše podrške. I to je sasvim normalno. Kao što je svugde to normalno. Ni mi nismo imali njegovu podršku niti će on imati našu podršku“, poručio je Dodik.

Lider SNSD-a je pojasnio da ova stranka ima skupštinsku većinu koja odlučuje o svemu: od budžeta do imenovanja svih načelnika odeljenja, do imenovanja direktora javnih ustanova, pa do donošenje programa rada.

„U tom pogledu ako njegovi (gradonačelnikovi) predlozi korespondiraju sa predlozima predlozima koje mi predlažemo, svakako ne mislim da će biti odbijeni, ali za neke ideje svakako da nećemo biti spremni“, rekao je Dodik.

Što se tiče grejanja, on je pojasnio da je ono u nadležnosti lokalne zajednice i to je problem koji traje u Banjaluci već godinama.

„Videćemo kako novi gradonačelnik misli da to pitanje rešava jer nema dovoljno sredstava koja se prikupljaju od građana niti ima u budžetu. Tu je najčešće Vlada Republike Srpske uskakala da to pitanje rešava. Naravno da ćemo mi u datom periodu prema tom pitanju isto tako da se odnosimo, ali mi ni ne znamo šta je predlog. Mislim da je sada prisutan pokušaj etabliranja neuspeha koji je sad već jasan. Gradonačelnik jeste pobedio i ja poštujem demokratsku volju, ali odluka o svemu što se bude u gradu dešavalo pripada koaliciji koja je napravljena u skupštinskoj većini“, pojasnio je Dodik.

On je naglasio da nema ništa protiv ako gradonačelnik u svom budžetu od 120 miliona KM godišnje može da da 50 miliona za to.

„Nema nikakvih problema, samo da vidim kako će to plaćati. Evo, mi ćemo to predložiti, po njegovom predlogu iz predizborne kampanje. Ja bih voleo da ovde niko ništa ne plaća i da svi imaju po 10.000 maraka dnevno, da dobiju odnekud i da tako ugodno žive i da nemaju nikakav problem u životu. Ali neke realnosti su takve kakve su“, konstatovao je lider SNSD-a.

Na pitanje da li je onda nužno potrebna pomoć Republike, Dodik je istakao da bi Republika onda morala da plati za celu Srpsku, a ne samo za Banjaluku, te da je u tom pogledu bilo to što je ranije rekao da ne može Republika sve finansirati.

„Mi nismo Banjaluku forsirali u odnosu na druge delove Republike. Imamo Trebinje, imamo Foču, Višegrad, Zvornik, Bijeljinu, Doboj i svi oni imaju jednaka prava na sredstva koja ima Republika. Znači, kad bismo to uradili onda ne bi bio dovoljan ni republički budžet. Ovde je poenta da će taj novi gradonačelnik morati definitivno da kaže da je lagao kad je predlagao projekte ili da ih sprovede, ako to sprovede što obećava za prevoz, to je 50 miliona, od 120 ukupno, i nek plati. Mi to nećemo sporiti. Pa ćemo videti kako će se odvijati druge funkcije, recimo javno zdravstvo koje je u nadležnosti grada gde je i kovid. Naravno da mi imamo pravo na drugačije mišljenje“, naglasio je Dodik.

On je poručio da voli Banjaluku, da je rođen u tom gradu i da je sve što je radio radio za Banjaluku i za Republiku Srpsku.

„Meni je teško pao poraz gradonačelnika, ja to ne krijem. Igor Radojčić nije bio čovek kom su mogli pripisati ništa, ni korupciju, ni kriminal ni bilo šta drugo. Imao je veoma jake planove za izgradnju koncertne dvorane u Banjaluci, izgradnju dva mosta na Vrbasu, jedan od njih je počeo da se gradi, to će sve biti prioritet novog gradonačelnika i on se tu oslanja na sredstva Republike. Ako on kaže da mu ne treba koncertna dvorana, kako ćemo je mi praviti kad nismo nadležni za to. To je bila poenta svega što sam rekao, a ne nešto drugo“, pojasnio je Dodik.

On je istakao da je SNSD pobedio u Banjaluci, kao najjača politička partija, ali je izgubio gradonačelnika jer neki koalicioni partneri nisu bili iskreni u danu kada se biralo.

Dodik je dodao da im neće oprostiti to što su uradili Radojičiću, te da je već juče počeo da ih eliminišem.

„Mi smo za pojedine koalicione partnere ustanovili da su trgovali glasovima po principu 'glasajte vi iz vaše strukture za mene kao odbornika, ja ću vama iz vladajuće strukture obezbediti 150 glasova za gradonačelnika'. Mi smo to utvrdili i ja sam rekao da njima nećemo oprostiti. Kako se to prenelo u neki drugi kontekst, ja ne znam. Pa zašto ja ne bih oprostio Banjaluci, pa Banjaluka je moj grad ja nemam problem da kažem i ako sam pogrešio... Ako sam to pogrešno razumio, nemam problem da se bilo kome izvinim, ali moja briga za Banjaluku u mojim nadležnostima nastavlja da se odvija i nemam nijedan problem te vrste. Ali očigledno da su novom gradonačelnik sada potrebni neki izgovori za neuspehe jer je dao mnoga lažna obećanja koja neće moći da ispuni, koja realan život ne trpi“, zaključio je Dodik, prenosi RTSR.

Na pitanje da li veruje u političke sposobnosti Stanivukovića, Dodik je rekao da ne veruje niti će kad verovati.

„Neka veruje ko god hoće. Ali ne mogu ni da isključim činjenicu da je on dobio podršku kad ju je očigledno dobio. Isto tako treba imati u vidu činjenicu da je ova skupštinska većina dobila 70 odsto podrške sa strankama koje su okupljene oko SNSD. Očigledno je da su neki naši igrali kako su igrali. Tragaćemo za tim, to treba da se objasni. Ja imam pravo na svoju i radost i ljutnju, ne ostajem uštogljeni političar da kažem: 'Da, trebalo je samo da izađem i da čestitam'. Ja jesam čestitao pobedu i evo, 'pobedili ste, idite dalje', samo moju podršku nećete imati, kao što ja nemam njihovu podršku. I šta je tu nenormalno. Izvinite. Da pričam kako ću da radim po njegovim projektima. To bi bila ludost! Nisam ja pao sa kruške. Ali nastavićemo sa programima. Banjaluci dosad ništa nije falilo“, rekao je Dodik.

On je poručio da Banjaluci ništa neće faliti ni ubuduće, što se tiče SNSD-a i Republike.

„Ali, to je gradonačelnikova odgovornost. Ima budžet od 120 miliona, to nije malo. Pa neka radi. Budžet usvaja Skupština grada i videćemo da li ćemo usvojiti budžet kako on predlaže. Evo, ja priznajem da je gubitak mesta gradonačelnika mene pogodio, to je tačno. Ali s druge strane našu političku snagu pokazuje 41 opština, a biće ukupno 46 opština u Republici Srpskoj od ukupno 63, pa kako to može biti neuspeh, i to samo na pozicijama načelnika. Kad racionalno razmišljate, to ne može biti za tugu, nego za radost“, poručio je lider SNSD-a.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala