Da li ćemo uskoro moći sami da se testiramo na koronu?

CC0 / Pixabay/Pete Linforth / Virus korona RNK
Virus korona RNK - Sputnik Srbija
Pratite nas
U severnom italijanskom regionu Veneto pokrenuto je ispitivanje testa "Uradi sam" koji pokazuje eventualnu pozitivnost na kovid 19. Kada bude dostupan u apotekama, to će dati mogućnost građanima da za tri evra kod kuće provere jesu li pozitivni na virus.

Neće biti potrebno odlaziti kod lekara, što će svakako olakšati i umanjiti ogroman pritisak na bolnice. Predsednik regiona Luka Zaja na konferenciji za novinare izjavio je da uskoro stiže 5.000 testova.

Kako tačno funkcionišu?

"Uradi sam" testovi na korona virus čiji zadatak će biti da traže površne proteine koje su karakteristični za virus, sadrže bris koji liči na štapić za čišćenje ušiju i koji se stavlja u nozdrve i potrebno ga je okrenuti pet puta.

Nakon toga ih je potrebno staviti u posebne posude opremljene reagensima koji će pokazati da li je ishod pozitivan ili negativan.

Dve crte znači da ste pozitivni, jedna da niste. Nakon rezultata potrebno je da se preko mobilnog telefona aktivira aplikacija "Zero kovid Veneto" (koja je već dobila dozvolu od regionalnog saveta što se privatnosti tiče) putem koje se registruju pozitivne osobe što se odmah komunicira zdravstvenim autoritetima, prenosi RTS.

Kako je predsednik Zaja napisao na svojoj Fejsbuk stranici, najvažniji momenat jeste zeleno svetlo koje se čeka od Italijanskog Instituta zdravlja i koje zavisi od nekoliko faktora: pored specifičnosti i senzibilnosti testa "Uradi sam", potrebno je oceniti koliko je jasno kako je potrebno sprovesti test,

Kada bude prošao sve potrebne autorizacije, ovaj test će biti spreman za prodaju u apotekama po ceni od nešto manjoj od tri evra. Po italijanskom predstavniku pri SZO-u Ranijeri Gveri ovaj test je sličan testovima trudnoće i uskoro će se naći u apotekama.

Za ovaj test je zaslužan doktor Roberto Rigoli koga nazivaju Ilon Mask regiona Veneto i koji je izjavio za štampu: "Ovaj test je rezultat timskog rada i testiranje će se obaviti u saradnji sa odeljenjima za mikrobiologiju u Veneciji, Vinćenci, Trevizu i Padovi. Biće urađeno 200 testova koji će biti upoređeni sa onima iz hitne pomoći gde je broj pozitivnih uvek vrlo visok i imaćemo priliku da vidimo korelaciju među testovima".

Pročitajte još:

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala