Čijim vakcinama se najviše veruje: Šta je pokazalo istraživanje u 11 zemalja

© Sputnik / Vladimir Pesnya / Uđi u bazu fotografijaRuska vakcina „Sputnjik V“
Ruska vakcina „Sputnjik V“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija se smatra zemljom od poverenja kada je u pitanju proizvodnja vakcina i više od polovine ispitanika u 11 država znaju za rusku vakcinu protiv virusa korona „Sputnjik V“, pokazalo je istraživanje agencije YouGov.

Ruski fond za direktne investicije (RDIF) saopštio je rezultate istraživanja o vakcinaciji protiv virusa korona i o vakcinama koje bi najradije primili, a sprovedeno je u 11 zemalja sa 12.000 učesnika.

Prema rezultatima istraživanja, gotovo tri četvrtine ispitanika (73 odsto) spremni su da se vakcinišu protiv virusa korona. Procenat je i veći među onima koji znaju za rusku vakcinu „Sputnjik V“: četiri petine tih ispitanika, odnosno 80 odsto, kažu da bi želeli da se vakcinišu. Rast procenta mogao bi da se pripiše i visokom nivou poverenja koju Rusija ima kao globalni proizvođač vakcina.

Nivo poverenja u vakcinu baziranu na humani adenoviralni vektor („Sputnjik V“ platforma) je devet puta viši u odnosu na nehumane adenoviralne vektorske platforme, pokazalo je istraživanje.

© Foto : Ruski fond za direktne investicijeIspitanici koji su čuli za rusku vakcinu spremniji su da se vakcinišu protiv korone
Čijim vakcinama se najviše veruje: Šta je pokazalo istraživanje u 11 zemalja - Sputnik Srbija
Ispitanici koji su čuli za rusku vakcinu spremniji su da se vakcinišu protiv korone

Istraživanje je sprovedeno između 9. i 19. oktobra 2020 od strane kompanije YouGov, vodeće u Britaniji kada su u pitanju istraživanja javnog mnenja.

U anketi su učestvovali građani Brazila, Egipta, Indije, Indonezije, Malezije, Meksika, Nigerije, Saudijske Arabije, Filipina, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Vijetnama.

© Foto : Ruski fonda za direktne investicijePlatforma na kojoj je napravljena ruska vakcina proverena je i bezbedna
Čijim vakcinama se najviše veruje: Šta je pokazalo istraživanje u 11 zemalja - Sputnik Srbija
Platforma na kojoj je napravljena ruska vakcina proverena je i bezbedna

U tim zemljama živi više od 2,5 milijarde ljudi, odnosno više od 30 odsto svetske populacije.

Istraživanje je jedno od najvećih na tu temu i prvo globalno istraživanje u koje su uključene države na Bliskom Istoku i Jugoistočnoj Aziji.

Urađeno je pre nego što je objavljeno kako vakcina „Sputnjik V“ ima stopu efikasnosti od 92 odsto.

© Foto : Ruski fond za direktne investicijeZa rusku vakcinu najviše znaju u Meksiku, Indiji i Brazilu
Čijim vakcinama se najviše veruje: Šta je pokazalo istraživanje u 11 zemalja - Sputnik Srbija
Za rusku vakcinu najviše znaju u Meksiku, Indiji i Brazilu

Prema rezultatima istraživanja, gotovo polovina učesnika (44 odsto) čula je za rusku vakcinu „Sputnjik V“. Najobavešteniji o njoj su građani Meksika, Indije, Vijetnama i Filipina, gde ih je između 55 i 60 odsto.

Kada su u pitanju zemlje proizvođači vakcina, učesnici ispitivanja najviše poverenja imaju u Rusiju (21 odsto), slede SAD (15 odsto) i Kina (13 odsto) ukoliko su izdvajali samo jednu državu.

Kada je ispitanicima postavljeno pitanje da izdvoje tri zemlje u koje najviše veruju u proizvodnji vakcina, ispitanici su izdvojili SAD, Rusiju i Kinu sa 45, 40 i 32 odsto ukupnih glasova.

Najviši nivo poverenja u rusku vakcinu zabeležen je u Meksiku, Vijetnamu, Filipinima, Brazilu, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

„Ruska naučna ekspertiza u mikrobiologiji, imunologiji i razvoju vakcina i lekova uživa veliki ugled širom sveta, što je potvrđeno i ovim istraživanjem. Rusija, kao proizvođač vakcina, je navođena više kao zemlja od poverenja nego druge države. Istraživanje je sprovedeno u 11 država koje se nalaze u različitim regionima sveta, što znači da je dobar reprezent različitih nacionalnosti i kultura. Suštinski najvažniji rezultat istraživanja je činjenica da je većina ispitanika spremna da se vakciniše protiv virusa korona“, rekao je Kiril Dimitrijev, generalni direktor Ruskog fonda za direktne investicije.

Kako je dodao, „rezultati istraživanja pokazuju da stanovnici mnogih velikih zemalja imaju pozitivan stav prema ruskoj vakcini i svesni su njene tehnološke platforme i njenih prednosti“.

„Učesnici istraživanja koji su čuli za vakcinu „Sputnjik V“ spremniji su da se vakcinišu jer razumeju njenu pouzdanost, bezbednost i efikasnost. Platforma koja se nalazi u osnovi vakcine „Sputnjik V“ je sigurna i efikasna i to je dokazano kroz decenije naučnih istraživanja i kliničkih testiranja. RDIF, zajedno sa Gamaleja nacionalnim centrom, nastaviće da aktivno radi na tome kako bi vakcina „Sputnjik V“ bila globalno dostupna čim se zadovolje potrebe naše zemlje za vakcinacijom“, kazao je Dimitrijev.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala