Čekajući policijski čas: Šta će Srbi posle 21 sat

© Sputnik / Stefan ĐurićUgostitelji tvrde da će im nova mera prepoloviti obim posla
Ugostitelji tvrde da će im nova mera prepoloviti obim posla - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nova mera skraćivanja radnog vremena ugostiteljskih i drugih objekata do 21 sata pokušaće da zauzda podivljalu epidemiološku situaciju u Srbiji, ali će istovremeno vlasnicima i menadžerima lokala zadati jake glavobolje. Dok ugostitelji upozoravaju na otkaze zbog smanjenja obima posla, epidemiolozima je ideja o policijskom času sve bliža.

Kafići, noćni klubovi, restorani, pozorišta, bioskopi, tržni centri i drugi ugostiteljski objekti i kulturno-umetničke ustanove od danas do 1. decembra ne smeju da rade od 21 sata do 5 sati ujutru, čime je njihovo radno vreme dodatno skraćeno za dva sata.

Skraćenje radnog vremena ne odnosi se samo na apoteke, benzinske pumpe i usluge dostave hrane, a ovakvu odluku krizni štab je doneo zbog rasta broja zaraženih, kojih je, ovih dana, više od 3.000 na preko 10.000 testiranih dnevno. S druge strane, ugostitelji nisu sigurni kako će pregrmeti dodatno ograničavanje poslovanja.

© Foto : Sputnjiku ustupila Nadežda MilovanovićKafići, barovi i restorani su skoro prazni
Čekajući policijski čas: Šta će Srbi posle 21 sat - Sputnik Srbija
Kafići, barovi i restorani su skoro prazni

Zabrane posle 21 sat – moguć i policijski čas

Na samom ulazu u bar „Naše kafanče“ na Voždovcu – tabla. Na njoj je kredom ispisano: „Prema novim merama, dozvoljeni broj osoba u zatvorenom delu objekta je 15“. Tokom prepodneva, tamo smo zatekli manje od 10 gostiju, koji su naizmenično dolazili i odlazili.

Vlasnica bara Nadežda Milovanović kaže za Sputnjik da im je obim posla do sada bio prepolovljen, a s novom merom, do Nove godine, očekuje dodatno smanjenje, jer gosti najčešće posećuju njen lokal u periodu za koji je radno vreme skraćeno.

„Mi ćemo nastaviti da radimo, pa ćemo videti kakav će biti ishod, ali računi svakako stižu. I skraćeno radno vreme će nam značiti, ali udarac je veliki u svakom slučaju“, predočava Milovanovićeva.

© Foto : Sputnjiku ustupio Miloš OpačićTroškovi ugostitelja se nisu smanjili, uprkos manjem obimu posla
Čekajući policijski čas: Šta će Srbi posle 21 sat - Sputnik Srbija
Troškovi ugostitelja se nisu smanjili, uprkos manjem obimu posla

Slična situacija i u restoranu „Padron“ na Vračaru. Oko podneva svega petoro gostiju. Menadžer Miloš Opačić kaže da je poslovanje do sada bilo veoma problematično, jer je prostorni kapacitet zbog mera smanjen na 25 odsto, dok je obim poslovanja s radnim vremenom do 23 sata bio oko 40 odsto. On prognozira da će skraćenje radnog vremena prepoloviti taj obim.

„Pošto ovo već traje osam meseci, jako je nezgodno izdržati sve to i zadržati sve zaposlene, jer su prometi i celokupno poslovanje takvi da se bukvano preživljava. Trenutno poslovanje je takvo da može da se radi sa trećinom do polovinom radnika, a da s ostalima ne znamo šta da radimo. Trudimo se da ih sve sačuvamo na poslu, ali je situacija jako nezahvalna“, ukazuje Opačić na problem.

© Sputnik / Stefan ĐurićMenadžeri lokala upozoravaju da bi nove mere mogle da dovedu do otkaza
Čekajući policijski čas: Šta će Srbi posle 21 sat - Sputnik Srbija
Menadžeri lokala upozoravaju da bi nove mere mogle da dovedu do otkaza

Suvlasnik noćnog kluba „Komitet“ u Beton hali Filip Kalaba rekao je da su im „ruke odsečene“, jer su se prostorni kapacitet i obim posla smanjili, a troškovi ostali isti. Na pitanje kako će nova mera uticati na poslovanje ugostitelja, on kaže:

„Nema dalje gde da utiče. To znači isključivo katanac za noćne klubove i barove. Za restorane i kafiće to znači da će s trenutnim kapacitetima pasti na 20 do 30 odsto prometa. Ne postoji drugi način da se to opiše – to je finansijska katastrofa“.

© Foto : Sputnjiku ustupio Filip KalabaVlasnici klubova tvrde da će nova mera staviti katanac na mnoge lokale
Čekajući policijski čas: Šta će Srbi posle 21 sat - Sputnik Srbija
Vlasnici klubova tvrde da će nova mera staviti katanac na mnoge lokale

Poštovanje mera ili još teža situacija

Član kraljevačkog štaba za vanredne situacije epidemiolog Radovan Čekanac smatra da će nova mera biti efikasna samo ako se uz nju budu poštovale i sve one koje su donete ranije i dodaje da kontrola koju sprovode nadležni organi mora da bude stroža, jer ćemo, u suprotnom, za dve nedelje upasti u novu tešku situaciju. On ne isključuje mogućnost uvođenja policijskog časa.

„Ako uletimo u zaista tešku situaciju, mislim da će to biti neizbežno, bez obzira na to koliko se u ovom trenutku ne razmišlja o tome. Čak su i mnoge evropske zemlje morale da pribegnu rigorozinijim merama. Ne daj Bože da dođemo u tu situaciju“, apostrofira Čekanac.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ranije je rekla da Vlada trenutno ne razmišlja o uvođenju policijskog časa, ali i da nije u potpunosti isključila mogućnost uvođenja te mere, ukoliko bude preko potrebna.

Ona je izjavila i da je izmenom Zakona uvedena kaznena politika, ali i da nema dovoljno inspekcija da se obiđu svi kafići, restorani, tržni centri, pešačke zone...

„Ovo nije borba koju možemo da dobijemo sami – ili svi zajedno ili je gubimo. Ne treba da se igramo mačke i miša i da se jurimo. Ljudi znaju zašto su ove mere donete“, napomenula je ona ranije.


Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala