Američki mediji: Tramp planirao da izvede napad na nuklearne objekte u Iranu

© AFP 2023 / ATTA KENAREZgrada reaktora u nuklearnoj elektrani Bušer na jugu Irana.
Zgrada reaktora u nuklearnoj elektrani Bušer na jugu Irana. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp konsultovao se 12. novembra sa svojim savetnicima o mogućnosti „preduzimanja mera“ protiv glavnog iranskog nuklearnog objekta u narednim nedeljama, objavio je „Njujork tajms“ pozivajući se na bivše i sadašnje američke zvaničnike.
Potpredsednik SAD Majk Pens, državni sekretar Majk Pompeo, v.d. ministar odbrane Kristofer Miler i šef Združenog štaba oružanih snaga SAD, general Mark Mili, odgovorili su predsednika od vojnog udara, upozoravajući ga da bi takav potez mogao dovesti do velikih sukoba u poslednjim nedeljama njegovog predsedavanja.

Svaka mera, bilo da je reč o kibernetičkom ili raketnom napadu „gotovo sigurno“ bi ciljala iransko nuklearno postrojenje u Natanzeu, smatra „Njujork tajms“.

Teheran - Sputnik Srbija
Iran poručio Americi: Prvo prekid ekonomskog rata, pa tek onda pregovori

„Nakon što su Pompeo i general Mili opisali potencijalne rizike vojne eskalacije, zvaničnici su napustili sastanak uvereni da se više ne razmatra raketni udar na Iran“, rekao je list pozivajući se na zvaničnike Trampove administracije.

Prethodno je portal „Akios“, pozivajući se na izvore, rekao da se Trampova administracija, zajedno sa Izraelom i zalivskim državama, sprema da uvede nove sankcije Iranu pre inauguracije Džozefa Bajdena u januaru.

Američko-iranski odnosi eskalirali su početkom godine, kada su Sjedinjene Američke Države sprovele operaciju u blizini međunarodnog aerodroma u Bagdadu sa ciljem ubistva iranskog generala, komandanta specijalnih snaga Islamske revolucionarne garde Kasema Sulejmani i zamenika komandanta iračkih šiitskih ustaničkih snaga Abua Mahdija el Muhandisa.

Iranke na provladinom protestu u Teheranu nose portret verskog lidera Ali Hamneija - Sputnik Srbija
Iran: Predsednički izbori u Americi – predstava i moralni pad režima

Vašington je smatrao da su Sulejmani i Muhandis bili uključeni u organizaciju napada na Ambasadu SAD u Bagdadu 31. decembra. Iran je odgovorio napadom na američke baze u Iraku.

SAD su u maju 2018. godine jednostrano povlačenje iz Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana o iranskom nuklearnom programu i obnavljanju sankcija protiv Teherana.

Prema izveštajima medija, Džo Bajden je pobedio na američkim predsedničkim izborima i on je već je proglasio pobedu. Donald Tramp još nije priznao poraz, njegovi advokati podižu tužbe na sudovima raznih država sa zahtevima da se obustavi prebrojavanje glasova i istraže navodna kršenja.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala