Alijev položio kamen temeljac za izgradnju auto-puta do „bisera Karabaha“

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Azerbejdžana Ilham Alijev
Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev položio je kamen temeljac za izgradnju auto-puta na relaciji Fizuli-Šuša u Nagorno-Karabahu. Prema njegovim rečima, taj put će značajno olakšati putovanje u Šušu.
„Danas je značajan, istorijski dan za našu zemlju. Danas se polaže temelj auto-puta Fizuli-Šuša. taj put je veoma važan, jer vodi u biser Karabaha – Šušu. Istovremeno, to je prvi projekat koji se realizuje na oslobođenim teritorijama“, rekao je azerbejdžanski predsednik.

Alijev je istakao da ne može biti govora o bilo kakvom statusu Nagorno-Karabaha.

Ne može biti govora ni o kakvom statusu Nagorno-Karabaha. Postoji jedinstvena azerbejdžanska država, multinacionalna, multikonfesionalna, napredna azerbejdžanska država. Predstavnici svih religija žive normalno, u uslovima mira i uzajamnog razumevanja. Jermenski narod će isto tako živeti“, poručio je Alijev.

Prema njegovim rečima, više puta je govorio da „neće dozvoliti da se na iskonskim azerbejdžanskim teritorijama formira druga jermenska država“.

„Više puta sam govorio da teritorijalni integritet Azerbejdžana ne može biti predmet pregovora. Govorio sam da će Azerbejdžan obnoviti svoj teritorijalni integritet – ako ne mirno, onda vojnim putem. To sam rekao i stojim iza tih reči“, rekao je Alijev tokom obraćanja narodu u Fizulinskom regionu, prenela je državna televizija AZTV.

Šuša - jedan od ključnih gradova za Jermene u Nagorno-Karabahu, prešao je pod kontrolu Azerbejdžana početkom novembra.

Podsetimo, lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.  

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala