Albanska lista odbila da uđe u novu vladu Crne Gore

© AP Photo / Risto BozovicCrnogorski poslanici na zasjedanju parlamenta u Podgorici
Crnogorski poslanici na zasjedanju parlamenta u Podgorici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Albanska lista odbila je da uđe u vladu Zdravka Krivokapića. Takva odluka je donesena kasno sinoć na sednici Predsedništva.

Predsednik opštine Tuzi Nik Đeljošaj saopštio je da je Albanska lista takvu odluku donela zbog sastava vlade, ali i određenih personalnih rešenja, te da nije bilo iskrenog poziva da manjine budu u vladi.

Nisu, kaže, imali pregovore, već razgovore.

„Saslušali smo obe strane, napravili analizu i odlučili da ne mogu da preuzmu odgovornost da budu u takvom konceptu“, rekao je Đeljošaj.

Albanska lista ranije se pohvalno izjašnjavala o razgovorima sa mandatarom, kome su takođe dostavili spisak svojih zahteva.

Tražili decentralizaciju centralne vlasti u sferi školstva, zdravstva, policije…

Dokument koji su dostavili mandataru sadržao je 20 primarnih zahteva, a prvi je investicije na područjima gde žive Albanci od najmanje pet odsto godišnjeg kapitalnog budžeta, kao i da tim budžetom upravljaju predstavnici Albanske liste.

Drugi zahtev je bio decentralizacija centralne vlasti u sferi prostornog planiranja, razvoja, školstva, zdravstva, policije, povećavajući kompetencije opština u roku od 24 meseca.

Bošnjačka stranka Crne Gore - Sputnik Srbija
Odane Milu: Dvije manjinske partije neće u novu vladu Crne Gore

„Povraćaj imovine. Rok za ispunjenje ovog zahteva je 18 meseci“, navodi se u dokumentu.

Albanska lista tražila je i sprovođenje zakonskih odredbi za povraćaj Maslinade u Valdanosu i donošenje posebnog zakona za Valdanos, kao i novi zakon o morskom dobru, koji će povratiti nadležnosti opštinama u upravljanju morskim dobrom, sve u roku od 12 meseci.

„Plantaže ‘13. jul ’ kao lokalni resurs da doprinesu razvoju Opštine Tuzi redovnim plaćanjem poreza i prepuštanjem na upravljanje neiskorišćenih površina Opštini Tuzi. Rok tokom 2021. Godine“, navodi se u zahtevima.

Albanska lista tražila je i redefinisanje granica i promena prostornih planova za nacionalne parkove tokom 2021. godine. Isti rok su postavili i za proporcionalno učešće albanske nacionalne manjine u svim javnim organima i institucijama.

Tražili su i završetak procesa raspodele imovine Glavnog grada sa Opštinom Tuzi, u roku od tri meseca i funkcionalizovanje porodilišta u Ulcinju, plovnost Bojane, zaštitu Solane Ulcinj i osiguravanje finansijskih sredstava za njeno redovno funkcionisanje.

Jedan od zahteva je i poništavanje odluka o privatizaciji gde se nisu ispoštovali osnovni ugovori (bivši Galeb, Lido i lokalitet Suka – bivši Jadran) u roku od 12 meseci, kao i izmena Izbornog zakona sa posebnim akcentom na osiguranju garantovanih mandata za Albance.

Tražili su i da Jadransko-jonski auto-put prolazi kroz teritoriju Ulcinja i uvođenje kanala na RTCG na albanskom jeziku.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala