Nije južni, ali stiže iz Bugarske /video/

Energija Sputnjika s Jelicom Putniković
Energija Sputnjika s Jelicom Putniković - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mada su mnogi sumnjali Bugarska je, ipak, izgradila svoj Balkanski tok i cev iz ove zemlje u Srbiju je spojena – gasovodom koji, doduše, nije Južni tok, već Turski ali, njime će poteći ruski gas u našu zemlju i dalje ka evropskim potrošačima.

Kopneni krak gasovoda Turski tok preko Balkana spojen je na granici Bugarske i Srbije, a gotovo istovremeno završen je i gasovod TAP, treći deo Južnog gasnog koridora, kojim će gas iz azerbejdžanskog polja Šah Deniz 2 stizati u Italiju. U finišu su i pripreme da počne da radi i plutajući LNG terminal za gasifikaciju utečnjenog prirodnog gasa u Hrvatskoj.

Šta ovo znači za potrošače gasa u Evropi, posebno balkanske zemlje, koje su do sada zavisile od tranzita preko Ukrajine, hoće li uticati na energetsku bezbednost, konkurenciju nersukog gasa ruskom, cenu ovog energenta ali i geostrateške pozicije pojedinačnih država u današnjoj emisiji „Energija Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa prof. dr Mitrom Kovačem, direktorom Evroazijskog bezbednosnog foruma.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala