Trampov advokat traži smenu šefice CIA

© AP Photo / Timothy D. EasleyDirektor CIA Đina Haspel
Direktor CIA Đina Haspel  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Advokat američkog predsednika Donalda Trampa Sidni Pauel zatražila je da se da otkaz direktorki CIA-e Đini Haspel zbog ignorisanj upozorenja o softveru za glasanje za koji Pauelova tvrdio da je „napravljen da namesti“ izbore održane 3. novembra.

„Zašto je Gina Haspel još uvek u CIA, ne mogu da razumem. Nju treba odmah otpustiti“, rekla je Pauelova za „Foks njuz“, ukazujući na navodne probleme sa softverom „Dominion voting sistems“ koji se koristio u nekoliko ključnih država tokom izbornog dana.

Istakla je da postoji mnoštvo „uzbunjivača“ za koje je rekla da mogu da potvrde da je softver „Dominion“ navodno korišćen za uklanjanje „miliona“ glasova datih Trampu.

Pauelova je rekla da ima „mnogo načina da to dokaže“, ali da neće na nacionalnoj televiziji otkriti šta sve od dokaza poseduje.

​Njene optužbe usledile su posle serije tvitova Donalda Trampa u kojima je posebno kritikovao „radikalni levičarski sistem za glasanje 'Dominion'“, insistirajući da SAD „ne mogu da dozvole lažne rezultate glasanja putem pošte 2020.“

„Dominion“ u izjavi objavljenoj na svojoj veb stranici tvrdi da „kategorički negira lažne tvrdnje o problemima zamene glasova u našem sistemu glasanja“.

Izgleda da je i Agencija za kibernetsku bezbednost i sigurnost infrastrukture Odeljenja za nacionalnu bezbednost reagovala slično,navodeći „da nema dokaza da je bilo koji sistem glasanja izbrisao ili izgubio glasove, promenio glasove ili na bilo koji način ugrozio ozborni proces“

​Prethodno je advokat Trampove kampanje Džej Sekulov zatražio ponovno brojanje glasova u svakoj državi koja je koristila softver „Dominiona“ za koji je tvrdio da je tokom izbora pogrešno „dodelio“ Demokratama 6.000 glasova na jednom biračkom mestu u državi Mičigen.

„Ako je 30 država koristilo softver za koji se već pokazalo da postoji greška od 6.000 glasova na jednom biračkom mestu], pravnici bi trebalo da zahtevaju ručno prebrojavanje. Postizborni spor je važan da bi se zaštitio integritet izbornog procesa, kako je rekao predsednik, i da iskreno zaštiti ustav“, rekao je Sekulov.

Tramp je više puta optuživao korporaciju „Dominion voting sistems“ da je odgovorna za to što je softver njenih mašina za glasanje „preokrenuo“ glasove demokratama.

On je rekao da su „propusti“ prijavljeni na nekim biračkim mestima na dan izbora bili dokaz da demokrate pokušavaju da mu „ukradu“ glasove tokom prebrojavanja u ključnim državama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala