Svet na prelomnoj tački: „Kad jedna evropska zemlja nestane, pojavi se afrička“

© AP Photo / Lewis JolyEmanuel Makron
Emanuel Makron - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Francuski predsednik Emanuel Makron zatražio je radikalnu reviziju globalnih socijalnih i ekonomskih sistema, tvrdeći da će demografska promena i drugi problemi zahtevati nove načine raspodele ograničenih resursa.

Lider Francuske je u intervjuu za „Grup detide geopolitik“ rekao da je „Vašingtonski konsenzus“, koji je opisao kao „obrazloženje zasnovano na akumulaciji profita“, zastareo i da nacije moraju da prihvate nove ekonomske, političke i socijalne modele u cilju prevazilaženja trenutnih kriza, uključujući pandemiju virusa korona i terorizam.

On je takođe upozorio da će „maltuzijski model“ o prenaseljenosti postati rašireniji ukoliko ne dođe do reorganizacije sveta koja bi se bavila oskudicom resursa, kao i demografskim promenama.

„Ako pogledamo Evropu i Afriku, za svaku evropsku zemlju koja demografski nestane, u istom periodu se pojavi jedna afrička država. Svedoci smo svojevrsnog ubrzanja preokreta istorije“, kazao je on.

Upozoravajući da je svet na prelomnoj tački rekao je da savremeni kapitalizam mora da prođe kroz transformaciju.

Kapitalizam je taj koji je postao isuviše koncentrisan i koji više nije sposoban da se nosi sa nejednakostima u našem društvu i na međunarodnom nivou. Na to možemo odgovoriti samo novim preoblikovanjem“, dodao je. 

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija - Sputnik Srbija
Beskoristan organ: Makron kritikovao SB UN

Makron je predložio zamenu „Vašingtonskog konsenzusa“ „Pariskim“ koji bi prepoznao da u ekonomske i socijalne odluke treba uključiti i nešto drugo osim dobiti. On je naglasio da bi takav novi sistem bio najpogodniji za borbu protiv pretnji koje predstavljaju klimatske promene, kao i nejednakost.

Francuski predsednik izrazio je nadu da će ostatak sveta prihvatiti njegovu viziju, tvrdeći da je borba protiv kapitalističkog mehanizma neefikasna ako se vodi u samo jednoj zemlji, prenosi RT.

Makron je pozvao i na veće evropsko jedinstvo, navodeći da kontinent mora tesno da sarađuje kako bi sprečio kinesko-američki duopol.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala