Sajam obrazovanja: Rusije svake godine povećava broj stipendija predviđenih za građane Srbije

© Foto : Ustupio Ruski centar za nauku i kulturu ,,Ruski dom“ u BeograduOtvaranje sajma obrazovanja ruskih univerziteta u „Ruskom domu“ u Beogradu
Otvaranje sajma obrazovanja ruskih univerziteta u „Ruskom domu“ u Beogradu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski centar za nauku i kulturu „Ruski dom“ bio je domaćin sajma obrazovanja ruskih univerziteta. Više od 200 učesnika sajma upoznalo se sa obrazovnim programima ruskih visokoškolskih ustanova i informisalo o mogućnostima za strukovno obrazovanje u Rusije za sunarodnike i državljane Srbije.

Obrazovni projekat „U Rusiju po znanje“ realizuje se na inicijativu Federalne agencije za poslove Zajednice nezavisnih država, sunarodnike koji žive u inostranstvu i međunarodnu humanitarnu saradnju (Rossotrudničestvo). Cilj projekta je promocija ruskog obrazovanja i dostignuća ruske nauke, kao i proširivanje saradnje između obrazovnih institucija partnerskih zemalja.

Sajam ruskih univerziteta u Srbiji održan je 13. i 14. novembra uz aktivnu podršku Ruskog centra za nauku i kulturu „Ruski dom“ u Beogradu i Ambasade Rusije u Srbiji.

© Foto : Ustupio Ruski centar za nauku i kulturu ,,Ruski dom“ u BeograduSajam obrazovanja ruskih univerziteta u „Ruskom domu“ u Beogradu
Sajam obrazovanja: Rusije svake godine povećava broj stipendija predviđenih za građane Srbije - Sputnik Srbija
Sajam obrazovanja ruskih univerziteta u „Ruskom domu“ u Beogradu

Na otvaranju sajma učestvovali su viši savetnik Ambasade Rusije u Srbiji Aleksandar Nikolajevič Konanihin i vršilac dužnosti šefa Ruskog centra za nauku i kulturu u Srbiji Jevgenij Eduardovič Demin.

Jevgenij Demin rekao je da su ruski sajmovi obrazovanja jedinstveni događaj, jer svi prisutni imaju priliku da direktno postavljaju pitanja koja ih zanimaju predstavnicima ruskih visokoškolskih ustanova.

Interesovanje srpskih učenika i studenata za rusko obrazovanje ubrzano raste, a Ministarstvo obrazovanja i nauke Rusije svake godine povećava broj stipendija predviđenih za građane Srbije za besplatno visokoškolsko obrazovanje u Rusiji. Zbog sve šireg prisustva ruskih kompanija u Srbiji, kursevi ruskog jezika na daljinu, koje ruske obrazovne institucije nude besplatno, a koji su postali sastavni deo obrazovnog života u nastalim epidemiološkim uslovima, počeli su da privlače veliku pažnju.

Treba napomenuti da srpski studenti koji studiraju u Rusiji nakon dve godine studija prilično tečno govore ruski jezik, što još jednom potvrđuje visok nivo ruskog obrazovnog sistema.

Obrazovne programe u najaktualnijim oblastima predstavili su predstavnici vodećih ruskih visokoškolskih ustanova, uključujući: Moskovski univerzitet za finansije i industriju „Sinergija“, Severnokavkaski federalni univerzitet, Rudarski univerzitet u Sankt Peterburgu, Državni tehnološki univerzitet u Belgorodu „V. G. Šuhov“, Državni univerzitet u Tjumenu i drugi, saopštili su predstavnici Ruskog centra za nauku i kulturu ,,Ruski dom“ u Beogradu.

© Foto : Ustupio Ruski centar za nauku i kulturu ,,Ruski dom“ u BeograduManifestaciju je posetilo preko 200 učesnika. Tokom dva dana sajma oni su prisustvovali javnim predavanjima i master klasovima, izvodili laboratorijske vežbe u VR formatu i učestvovali u poslovnoj igri o međunarodnim odnosima i međudržavnim komunikacijama.
Sajam obrazovanja: Rusije svake godine povećava broj stipendija predviđenih za građane Srbije - Sputnik Srbija
Manifestaciju je posetilo preko 200 učesnika. Tokom dva dana sajma oni su prisustvovali javnim predavanjima i master klasovima, izvodili laboratorijske vežbe u VR formatu i učestvovali u poslovnoj igri o međunarodnim odnosima i međudržavnim komunikacijama.

Samojlenko Vladimir, šef Odeljenja za međunarodne projekte i programe Uprave za međunarodnu saradnju, Severnokavkaskog federalnog univerziteta rekao je da ovakve obrazovne izložbe im omogućavaju da upoznaju potencijalne studente koji kasnije dolaze na njihov univerzitet da studiraju na jednom od 165 smerova.

„Kod nas studira 1.500 stranih studenata iz 59 zemalja. Pružamo svaku vrstu podrške, od prijemne kampanje do međunarodne prakse. Pored toga, univerzitet realizuje program dve diplome, zahvaljujući kojem su naši studenti traženi na tržištu rada širom sveta “, naveo je on.

© Foto : Ustupio Ruski centar za nauku i kulturu ,,Ruski dom“ u BeograduNa ruskim univerzitetima trenutno studira 298.000 studenata iz 170 zemalja sveta, za strane buduće studente otvoreno je 205 studijskih smerova na 766 univerziteta u 82 regiona zemlje od Kalinjingrada do Vladivostoka.
Sajam obrazovanja: Rusije svake godine povećava broj stipendija predviđenih za građane Srbije - Sputnik Srbija
Na ruskim univerzitetima trenutno studira 298.000 studenata iz 170 zemalja sveta, za strane buduće studente otvoreno je 205 studijskih smerova na 766 univerziteta u 82 regiona zemlje od Kalinjingrada do Vladivostoka.

Manifestaciju je posetilo preko 200 učesnika. Tokom dva dana sajma oni su prisustvovali javnim predavanjima i master klasovima, izvodili laboratorijske vežbe u VR formatu i učestvovali u poslovnoj igri o međunarodnim odnosima i međudržavnim komunikacijama.

Posetioci izložbe informisani su da su diplome mnogih ruskih univerziteta priznate u inostranstvu, uključujući i evropske zemlje. Učesnike su najviše zanimala pitanja vezana za obrazovanje u kreativnim oblastima, kao što su dizajn i pozorišno obrazovanje, mogućnosti tehničkog i medicinskog obrazovanja u Rusiji, dostupnost sportske infrastrukture na univerzitetima i takmičenja mladih.

„U Rusiju po znanje“ je projekat razvijen uz podršku Federalne agencije za poslove Zajednice nezavisnih država, sunarodnike koji žive u inostranstvu i međunarodnu humanitarnu saradnju (Rossotrudničestvo), u okviru kojeg se sprovodi niz aktivnosti obrazovnog karaktera.

© Foto : Ustupio Ruski centar za nauku i kulturu ,,Ruski dom“ u BeograduInteresovanje srpskih učenika i studenata za rusko obrazovanje ubrzano raste, a Ministarstvo obrazovanja i nauke Rusije svake godine povećava broj stipendija predviđenih za građane Srbije za besplatno visokoškolsko obrazovanje u Rusiji.
Sajam obrazovanja: Rusije svake godine povećava broj stipendija predviđenih za građane Srbije - Sputnik Srbija
Interesovanje srpskih učenika i studenata za rusko obrazovanje ubrzano raste, a Ministarstvo obrazovanja i nauke Rusije svake godine povećava broj stipendija predviđenih za građane Srbije za besplatno visokoškolsko obrazovanje u Rusiji.

Cilj projekta je popularizacija ruskog strukovnog obrazovanja i privlačenje stranih državljana i sunarodnika iz stranih zemalja da studiraju u Ruskoj Federaciji. Na ruskim univerzitetima trenutno studira 298.000 studenata iz 170 zemalja sveta, za strane buduće studente otvoreno je 205 studijskih smerova na 766 univerziteta u 82 regiona zemlje od Kalinjingrada do Vladivostoka. Diplome ruskih univerziteta priznaju su u većini evropskih zemalja, pa potražnja za ruskim obrazovanjem ostaje i dalje visoka. U Srbiji je 2020. godine uživo održan sajam obrazovanja. Onlajn aktivnosti odvijale se u Sloveniji, Rumuniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala