Ruski kosmonauti će putovati Maskovim svemirskim brodom

© AP Photo / NASASvemirski brod "Kru dragon" Ilona Maska
Svemirski brod Kru dragon Ilona Maska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski kosmonaut mogao bi da leti na Međunarodnu svemirsku stanicu američkim svemirskim brodom „Kru dragon“ sledećeg leta, rekla je šefica Direktorata za letove NASA Keti Luders.

„Roskosmos“ i NASA pregovaraju o barter šemi po principu razmene, prema kojoj će astronauti nastaviti da lete na brodu „Sojuz“ u zamenu za mesta za Ruse na američkim brodovima.

Kako je obavestio specijalizovani sajt „Spejs flajt“, pozivajući se na izjave Luders, odeljenje je već podnelo na odobrenje Stejt departmentu radni sporazum o barter šemi. Vašington očekuje da Moskva pokrene sličan proces.

​„Nadali smo se da možemo nešto da uradimo do proleća, ali to će najverovatnije biti krajem leta, otprilike do leta svemirske letelice 'Kru-3'. To je ono čemu težimo sada", rekla je Luders.

Danas je „Kru dragon“ Ilona Mask sa posadom od četiri astronauta prvi put otišao na Međunarodnu svemirsku stanicu, dok je drugi let zakazan za proleće.

Prema podacima NASA-e, od 2006. godine Sjedinjene Američke Države su od Rusije kupile 72 mesta u svemirskim brodovima „Sojuz“, što ih je koštalo četiri milijarde dolara. Za 14 godina troškovi leta za američke, evropske, kanadske i japanske astronaute porasli su sa 20 na 90 miliona.

U oktobru je „Sojuz MS-17“ iskrcao Amerikanku Ketlin Rubins sa Međunarodne svemirske stanice na Zemlju. Sjedinjene Američke Države više nisu otkupljivale mesta na ruskim brodovima.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala