Rusija spremna da maksimalno pomogne u obnovi objekata kulturnog nasleđa u Siriji

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vreme je da međunarodna zajednica na čelu sa Uneskom preduzme efikasne mere za obnovu objekata svetskog nasleđa u Siriji, koji su stradali zbog terorista. Rusija je spremna da tome doprinese, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u članku posvećenom 75. godišnjici organizacije.

Ruski ministar je istakao da je neophodno ukloniti iz agende Uneska netipična za njega pitanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

„U zajedničkim interesima zemalja-članica je smanjenje nivoa politizacije Uneska, što ometa njegovu efikasnost. Neophodno je isključiti sa dnevnog reda nesvojstvena za organizaciju pitanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta, izbaciti samu mogućnost svođenja računa između država na platformi globalnog foruma“, rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, izazivaju žaljenje i neprekidni pokušaji da se u Unesku promovišu politički angažovani i konjunkturni projekti, formirani u duhu žalosno poznatog koncepta „poretka zasnovanog na pravilima“ koji je u suprotnosti sa tradicionalnim za organizaciju principima konsenzusa, inkluzivnosti i dijaloga“.

Antički grad Palmira u centralnom delu Sirije, 215 kilometara udaljen od Damaska. Nalazi se pod zaštitom Uneska. - Sputnik Srbija
Džihadisti uništili vrednu statuu u Palmiri

Ranije je direktor rusko-sirijskog koordinacionog centra za povratak izbeglica Mihail Mizincev izjavio da je Rusija izdvojila više od milijardu dolara za obnovu elektromreže i industrijskih postrojenja u Siriji.

Podsetimo, u maju 2015. godine teroristi DAEŠ-a zauzeli su Palmiru, jedan od najbogatijih gradova kasne antike u oazi Sirijske pustinje između Damaska i Eufrata, čija su arheološka nalazišta na listi svetske baštine Uneska od 1980. godine. Sirijska vojska je uz podršku ruske avijacije oslobodila grad krajem marta 2016. godine, ali je u decembru te godine Palmira ponovo dospela u ruke ekstremista. Ona je oslobođena od militanata u martu 2017. godine, koji su minirali njen istorijski deo i stambene četvrte. Nakon toga, u roku od mesec i po dana, ruski specijalisti sproveli su razminiranje Palmire.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala