Predsednik Jermenije pozvao na održavanje prevremenih izbora

© Sputnik / Asatur YesayantsDemonstracije u Jerevanu
Demonstracije u Jerevanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jermenski predsednik Armen Sarkisjan pozvao je vladu i Nacionalnu skupštinu da se pripreme za održavanje prevremenih parlamentarnih izbora.

Prema njegovim rečima, Jermenija je izgubila u ratu koji joj je nametnut – kako na bojnom polju, tako i na diplomatskoj areni. Naglasio je da zemlja više nije ista kakva je bila 26. septembra i čak 8. novembra, odnosno dan uoči okončanja rata.

„Arcah (Karabah) je ranjen. Imamo gnevno društvo. Ranjena ekonomija je preopterećena kolosalnim socijalnim problemima. Usled ogromnog protoka ljudi iz Arcaha događa se humanitarna katastrofa. Ne možemo da ignorišemo realnost i nastavimo da živimo uobičajenim životom“, navedeno je u poruci predsednika.

Sarkisjan je rekao da je poslednjih dana održao nekoliko sastanaka sa parlamentarnim i neparlamentarnim snagama, javnim grupama i pojedincima, kao i da je razgovarao sa predstavnicima dijaspore. On je naglasio da je apsolutna većina učesnika na sastancima slaže u jednom – da je ostavka vlade neophodna ili ukidanje njenih ovlašćenja, kao i održavanje prevremenih parlamentarnih izbora.

Pristalice jermenske opozicije na mitingu u Jerevanu - Sputnik Srbija
Jermenska opozicija traži formiranje privremene vlade i nove izbore

Za predsednika je očigledno da, bez obzira na prekid rata, Karabah i Jermenija, kao i čitav jermenski narod, ulaze u fazu novih iskušenja i da bi svaka greška mogla da ima katastrofalne posledice.

Lider Jermenije smatra da je jedini dostojan izlaz iz situacije održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.

S tim u vezi, on poziva vladu i vladajuću snagu da objektivno oceni svoj potencijal i predstavi u kratkom roku mapu puta za održavanje ustavnih procesa. Kao rezultat tih procesa, biće moguće održavanje novih izbora, a pre toga bi upravljanje zemljom trebalo da bude predato visokokvalifikovanoj vladi nacionalnog dogovora.

U Jermeniji se od 10. novembra održavaju protesti, nakon što je Nikol Pašinjan potpisao sa Azerbejdžanom i Rusijom deklaraciju o primirju. Demonstranti smatraju da je taj sporazum izdaja i traže da premijer Nikol Pašinjan podnese ostavku.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala