Pašinjan objasnio šta će mu vojska u Jerevanu

Pratite nas
Jermenski premijer Nikol Pašinjan pozvao je putem fejsbuka vojnike sa prve linije fronta u Karabahu da dođu u Jerevan i „konačno reše problem sa ucveljenim demonstrantima“. Ova objava izazvala je veliku prašinu u javnosti, tako da je predsednik vlade morao da je objasni.

Premijer je naglasio da vojnici sa prve linije fronta žele sa njim sastanak i „u tome nema ništa loše“.

„To znači da će konačno prestati razgovori o uvlačenju vojno-političkog rukovodstva u zavere. Ko zna odgovore na ovo pitanje, ako ne vojnici", dodao je on na konferenciji za novinare.

Dodao je da se borci iz Karabaha vraćaju bez oružja. On je rekao da su vlasti protiv nasilja i žele da čuju da je i opozicija istog mišljenja.

Demonstracije u Jerevanu - Sputnik Srbija
Pašinjan pozvao vojnike iz Karabaha u Jerevan da reše pitanje „ucveljenih“ demonstranata

Podsetimo, Pašinjan je napisao na fejsbuku da on ima podršku vojske sa prve linije fronta i da „čeka momke u Jerevanu“ da „konačno reše problem sa demonstrantima koji cvile pod zidinama“.

Jermenski ombudsman Arman Tatojan izjavio je da je ova izjava izuzetno opasna i da se može smatrati pozivom na građanske sukobe i odmazde protiv opozicije. Šef kabineta potpredsednika vlade Varag Siserjan podneo je ostavku u znak protesta, kao i neki parlamentarci. 

U Jerevanu već nekoliko dana traju protesti opozicije. Demonstranti traže ostavku Pašinjana, jer je potpisao sporazum o prekidu sukoba u Nagorno-Karabahu.  

 

Sporazum o Karabahu

Podsetimo, lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 9. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.

Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.  

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, u sastavu ruskog mirovnog kontingenta u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu biće 1960 vojnika, 90 oklopnih transportera, 380 jedinica automobilske i specijalne tehnike.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala