Misterija iz praistorije: Tiranosaurusi su bili strašna čudovišta, ali zašto su imali male ruke?

CC0 / Pixabay / Tiranosaurus
Tiranosaurus - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na pitanje zašto tiranosaurusi imaju nerazvijene ruke, ili preciznije prednje udove, niko ne zna tačan odgovor. Međutim, naučnici imaju mnogo teorija u vezi sa ovim pitanjem.

Tako palenteolog Stiven Brusate smatra da su tiranosaurusi evoluirali od teropoda i da su kratke ruke posledica te evolucije.

Teropodi su bili diverzivna grupa dinosaursa koji su živeli pre 230 miliona godina. Oni su, takođe, imali slabo razvijene prednje udove, kao i čuveni T-Reks.

Postoji teorija da su svoje kratke ruke koristili za hvatanje plena, u toku evolucije T-Reks postao je veći i snažniji, preuzevši ulogu predatora.

Dužina njegovih ruku iznosila je otprilike samo metar, u odnosu na telo koje je bilo dugačko 13 metara. Kad bi čovek imao ove proporcije, na prosečnu visinu, dužina njegovih ruku bila bi oko 16 centimetara.

Međutim, za tiranosaursove ruke se ne može reći da su beskorisne. Naime, razne studije pokazale su da su njegovi prednji udovi bili vrlo mišićavi, što je moglo da znači da su značajno uticali na T-Reksovu stabilnost tokom lova, parenja i ostalih aktivnih radnji.

Mnogi smatraju da je lov najlogičnije objašnjenje za nerazvijenu dužinu ruku kod tiranosaurusa, piše „Istorijski zabavnik“.

Stiven Brusate tvrdi da je ugriz kod T-Reksa bio snažan, da je sila inercije bila neverovatno jaka, pa su mu upravo kratke, a jake ruke bile glavni stabilizator.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala