Komisija traži da Hag istraži ubistva 17 novinara na Kosovu i Metohiji

© Sputnik . Radoje PantovićOVK
OVK - Sputnik Srbija
Pratite nas
Komisija za istraživanje ubistava novinara pozvala je danas Sud za zločine OVK da istraži i podigne optužnice i za 17 kidnapovanih i ubijenih novinara na Kosovu i Metohiji, jer ti zločini ne smeju da ostanu nekažnjeni.

U saopštenju Komisija pozdravlja podizanje prvih optužnica za zločine OVK, ali napominje da je u ovom trenutku Kosovo i Metohija prostor sa daleko najvećim brojem nerazrešenih slučajeva kada su u pitanju novinari, jer je od 17, samo jedan razrešen.

Komisija ukazuje da je reč o slučaju koji je presuđen osuđujućom presudom Haškog tribunala protiv Hajredina Baljaja koji je osuđen na 13 godina zatvora zbog ubistva Šabana Hotija, profesora ruskog jezika na Prištinskom univerzitetu, a koji je radio kao prevodilac za ekipu ruske državne televizije.

Komisija napominje da se još ne zna sudbina Ranka Perenića i Đure Slavuja koje su oteli pripadnici OVK i odveli u nepoznatom pravcu 21. avgusta 1998. godine, kod Velike Hoče.

Do danas se ne zna ni sudbina novinara Ismailja Berbatovcija, koji je 23. jula 1998. godine, na novinarskom zadatku otišao na zakazani razgovor sa članom glavnog štaba operativne zone, Ramom Bujom.

Kidnapovanje Nebojše Radoševića i Vladimira Dobričića, 18. oktobra 1998. godine i zadržavanje 40 dana u nekoliko zatvora OVK i maltretiranje, takođe je ratni zločin za koji postoji veoma puno tragova o počiniocima.

Afrim Malići, ubijen je 2. decembra 1998. godine, u Prištini. Ubistvo nikada nije razrešeno.

Enver Maljoku, ubijen je 11. novembra 1999. godine, u Prištini.

Ljubomir Knežević, nestao je 6. maja 1999. godine, kod Vučitrna.

Gabriel Griner, Folker Kremer, novinari Šterna, i vozač i prevodilac Sanolj Aljiti, ubijeni su 13. juna, 1999. godine, na prevoju Dulje.

Aleksandar Simović kidnapovan je 21. avgusta 1999. godine, u Prištini, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su 8. juna 2001. godine.

Krist Gegaj, ubijen je u Istoku, u septembru 1999. godine (nestao 12. septembra, a njegovo telo pronađeno je 13. septembra).

Momir Stokuća ubijen je 21. septembra 1999. godine, u svojoj kući u Prištini.

Marjan Melonaši, nestao je 9. septembra 2000. godine.

Šefki Popova, ubijen je 10. septembra 2000. godine, u Vučitrnu.

Džemailj Mustafa, ubijen je 23. novembra 2000. godine, u Prištini.

Bekim Kastrati ubijen je 19. oktobra 2001. godine, u selu Lauš.

Bardulj Ajeti ranjen je u atentatu 3. juna 2005. godine, i preminuo 25. juna 2005. godine.

Udruženje novinara Srbije u višegodišnjem istraživanju, prikupilo je veliku količinu činjenica vezanih za razotkrivanje ovih kidnapovanja i ubistava.

Takođe, Komisija za istraživanje ubistava novinara, prikupljala je podatke o ovim slučajevima od strane istražnih organa Srbije. Svi ovi podaci su na raspolaganju tužiocima koji se bave prikupljanjem dokaza, navodi Komisija, preneo je Tanjug.

Zbog toga je pozvala Komisija Sud za ratne zločine OVK da ne dozvoli da nekažnjivost ubistava novinara na Kosovu i Metohiji ostane veliko breme koje će trajno ugrožavati slobodu medija i novinara.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala